tisdag 8 december 2009

Människoköpare

Igår läste jag en notis om en liga av människohandlare som sålt kvinnor och barn. Polisen i Stockholm och Malmö gjorde ett gemensamt tillslag och jag antar att man fångade en och annan så kallad människohandlare och befriade en och en annan människa. Ofta beskriver man likande tillslag med uttrycket "slavliknande förhållanden", jag har lite svårt för det där uttrycket slavliknande. Människohandel är per definition slaveri, inget annat.

Det hänger ihop med att det faktiskt finns en köpare som väljer att behandla en människa, oftast en kvinna eller ett barn, som egendom. Något man kan köpa och sälja och behandla som en tingest istället för just en människa. En varelse att utöva makt över, för det är makt det handlar om och inget annat.

Jag tycker att vi bör börja prata om människoköparna nu. I det så kallade Stockholmsprogrammet som ska klubbas i december, EUs nya program för typ justitiefrågor, står det att man ska arbeta för att förebygga människohandel. Det är väl bra men när man konkretiserar det med att man ska se till att kvinnorna stannar i sina hemländer har man inte fattat någonting. Förebyggande arbete är att sätta dit människoköparna hårt. Att förebygga "lusten" att köpa andra människor. Sluta att behandla kvinnor och barn som varor och erkänn att det är slaveri det handlar om.

3 kommentarer:

Mikael K sa...

Det här kan vara intressant. Visas på SVT2 23.00 29/12

Männen bakom prostitutionen
Danskt program från 2008.
Under ett år har ett team från Danmarks Radio infiltrerat prostitutionsbranschen i Köpenhamn. Enorma summor pengar är i omlopp. I ett granskande reportage avslöjas hur till synes välartade medborgare - män och kvinnor - tjänar stora pengar på de prostituerade kvinnorna. Till skillnad från i Sverige är prostitution lagligt i Danmark, både att sälja och att köpa. Däremot är det olagligt att tjäna pengar på att andra prostituerar sig.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja visst, men det fokuserar fortfarande på mellanhänderna och dom prostituerade. Jag vill komma åt köparna. Du vet - vanlig nationalekonomisk teori. Om det inte finns en köpare så finns vare sig vara eller säljare!
Det görs reportage då och då med svärtade kort - "det är dom vanliga männen som köper" eller "här är affärsmannen som köpte sex av...". Ja visst, en folkpartist i Huddinge fick lämna sin post men sen då?
Som sagt, ingen köpare ingen affär!

Mikael K sa...

Javisst, jag trodde programmet handlade om det. Läste tablåtexten slarvigt.