tisdag 10 december 2013

Är det här frontlinjen går?


Det var ett tag sedan vi hördes. Jag vet att jag borde höra av mig oftare men du vet hur det är. Livet och allt kommer emellan. Att slänga iväg en liten text, det borde ju inte vara så svårt men teori och praktik hänger inte alltid ihop. Du ska veta att jag ofta tänker på det i alla fall. Att jag gillar dina invändningar och dina kommentarer. När du säger emot och när du håller med. Jag gillar verkligen vårt samtal även om jag inte skrivit på ett tag. 

Men det är så skönt med dig. Vi kan bara fortsätta och prata där vi var även om det var ett tag sedan. Vi vet var vi har varandra även om vi inte alltid är överens. 

Idag ville jag prata med dig för du har väl sett? Idag avslöjar AB att en polis går i nazistmarch och identifierar sig med sin polislegitimation samtidigt som avpixlatmänniskorna kläs av av Expressen med den äran. 

I samma stund dras snaran åt runt min hals av DN, Hanne Kjöller och vågen av hot och hat. De odlar sitt matyrskap och de kammas medhårs. Tankegodset som allt mer tydligt är samma som Breiviks blir plötsligt legio. "Det pågår en strid" men var går frontlinjen?

Hur tänkte DN? Vad för överväganden gjorde de? Hur vägde man för och mot och vilket argument i var det som fick bägaren att rinna över? Var går frontlinjen?

Funderar åter på tidsandan efter diskussion med liberal riksdagsledamot på Twitter. Så här:

JP "Expressen drar idag ner brallorna på högerextremister. I SVT sitter Kartellen och kräks på samhället - och odlar sitt hat. Olika uppdrag?"

Jag "är Kartellen och avpixlat samma skrot och korn menar du?"

JP "Verkligen inte. Men varför dadda med Kartellen öht? Finns rimligen böttre föreblider för "förorten"".

Jag "De aspirerar nog inte på att vara förebilder i första hand utan artister?"

JP "Artister med vålds- och gängromantik som förebilder. Fin kvinnosyn i gängen. Not. Svårt för oss feminister."

Jag "fast det är en annan femma. Du blandar äpplen och päron nu".

Sedan inget mer.

Är det här frontlinjen går? Mellan rasister i SD och Kartellen? Mellan de som vill döda flyktingbarn och förorten? Är det här gränsen går numera?

När jag kommer hem får jag veta att de konservativa krafterna i EUP har sagt nej till en rapport om sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa. Den handlade om att slå fast att rätten till abort, tillgång till preventivmedel och att sexualupplysning är viktiga saker. De svenska moderaterna sa nej (lade ner sina röster) och KD röstade mot.

Efter nästa val har vi kanske 25 % nationalister och nazister - ja, nazister - i EU-parlamentet.

Är det här frontlinjen går.

Herregud, vad är det med oss? Vi måste vakna för sjutton. Vi måste hitta en strategi för att överleva denna onda tid. Vi måste få ordning på det här för ingen är fri. Absolut ingen är fri förrän alla är fria. 

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Hej. Tycker det var fel och onödigt av DN att ta in annonsen.
Men jag håller med Hanne K om att det är skillnad på rasism och främlingsfientlighet. Tror vi skapar en del "rasister" genom att klumpa ihop och "ondförklara" många som inte är odelat för invandring.
Man kan vara nyanserad och kämpa för mänskliga rättigheter samtidigt. Tror jag.

Alla smutsiga detaljer sa...

Hej, det är klart det är skillnad på rasism och främlingsfientlighet men jag förstår verkligen inte vad det har med DN-annonsen att göra. Problemet med HKs inlägg i debatten är att det visar att hon inte fattat vad diskussionen handlar om. Oavsett om en vill benämna annonsen rasistisk eller främlingsfientlig så var det fel att publicera. Det HK gör är just det hon avslutar sin kolumn med, att skriva oss på näsan att vi inte förstår. Jag tror hon har fel.