torsdag 26 november 2009

Piratpartiet gör om och gör fel!

Jepp, det får bli lite politik idag för trenden fortsätter. Piratpartiet verkar ha förlorat fotfästet direkt. Någon sa till mig att piratpartiet inte är "våra" främsta motståndare och det stämmer väl i och för sig men lite konsumentupplysning är på sin plats.

Vet inte hur mycket du känner till om det så kallade Stockholmsprogrammet? För att sammanfatta det hela kort så handlar det om ett EU-program om rättsliga frågor (även asyl). Programmet är en fortsättning på Haag-programmet som var en fortsättning på Tammerfors. Det handlar bland annat om samverkan mellan polis och domstolar och det är väl bra. Det bärande är dock "kampen mot terrorismen" och i det gäller så klart uppbyggandet av GIGANTISKA register över medborgare (och motborgare). Det handlar om yrkesförbud och det handlar om kontroll av hur man reser över gränser.

Jag blev inte förvånad över att dom som ska vara våra huvudmotsåndare röstade för förslaget i EU-parlamentet. Alltså att M, C, Fp och Kd är för mer register och övervakning är ju vida känt. Att S tror att man kan förhindra brottslighet och kontrollera människor på olika sätt genom att registrera är inte något nytt. Mp röstar emot och det är gott och väl men jag måste fråga varför, varför gör inte Piratpartiet det? I somras lät det annorlunda. Jag tycker mig se ett mönster här, först röstar man för telekompaketet och nu lägger man ner sin röst när det gäller Stockholmsprogrammet.

Vart är ni på väg pirater? Jag tycker det är dags nu att ni gör om och gör rätt eller åtminstånne det ni gick till val på!

12 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Konsumentupplysning om Piratpartiet har jag efterlyst länge. Men från de högsta hönsen i deras krets får man det definitivt inte. Och deras fotfolk verkar i mångt och mycket ha sekttendenser där det inte handlar så mycket om att själva tänka efter. Tyvärr, för det finns goda krafter inom det partiet med.

HR sa...

MP röstade mot den Gröna gruppen. PP har lovat att rösta med gruppen i frågor som inte rör PP. Det mesta i stockholmsprogrammet hör inte till PP:s politik.

Det är klart det är ju snart val, så MP måste joina V i kampanjen mot PP.

Alla smutsiga detaljer sa...

Men va? HR - varför arrangerade PP en demo mot Stockholmsprogrammet i somras då? Jag vill bestämt hävda att de två frågor där PP nu svikit, telekompaketet och Stockholmprogrammet kanske är de mest tydliga PP-frågorna under mandatperioden.

Jonatan Gonte Kindh sa...

PP svikit om telekompaketet?
Det må vara sämre än man kunde önska, men tack vare PP också kraftigt förbättrat. Att faktiskt rösta ner telekompaketet nu skulle innebära att vi skulle låta dörren stå öppen för franska hadopi som stänger av internetanvändare utan föregående rättslig prövning. Och är det öppet för fransmännen så kan övriga europeiska länder göra samma sak.

Pirat sa...

Asså du har ju helt fel! Som "Kindh" säger så hade man röstat ner telekompaketet så skulle det innebära att länder kan införa straff utan rättslig prövning och det tror jag inte att någon tycker är acceptabelt utom regeringen?
Och sen ska ni tacka PP för att vi har fått upp dessa frågor och gjort dom intressanta. Det handlar inte om att motarbeta utan att samarbeta!

SorbP sa...

Fast vänta, PP står ju för MALMÖPROGRAMMET som en rak motpol till STOCKHOLMSPROGRAMMET.

Om ni vill hitta förespråkarna för STOCKHOLMSPROGRAMMET så letar ni på fel ställe i PP

Alla smutsiga detaljer sa...

Kära Kindh och Pirat, detta inlägg handlar om Stockholmsprogrammet, ni har nog lagt er kommentar på fel ställe :-)
SorbP, det trodde jag också men i EUP röstade man för. Mycket förvånande.

Jonatan Gonte Kindh sa...

Alla smutsiga detaljer:
Ehm, oj, fel sak svarade jag på ;)

Men till stockholmsprogrammet då: PP & de gröna har INTE röstat ja till programmet. Dels la man ner sin röst, och dels var det inte ens programmet man röstade om.

Omröstningen där PP och den gröna gruppen (utom mp tydligen) lade ner sin röst handlade enbart om en resolution med parlamentets kommentarer om paketet. Kommentarer som inte har någon juridisk påverkan alls.

Alla smutsiga detaljer sa...

Men oj, jag visst var det en resolution men självklart är EUPs röst en viktig markering i det fortsatta arbetet. Om nu PP var så starkt emot i somras är det ju sjukt märkligt att man inte vill markera i resolutionen. Mp gjorde det liksom V. Jag läste det nya förslaget igår och det är mycket värre än det man presenterade i somras. Det föreslås bland annat ytterligare två gränsöverskridande register och dessutom utvidgar man möjligheterna att lämna ut personuppgifter till tredje land. Jag tycker det är en sjukt viktig markering som man missat. Helt klart.
Det är också lite märkligt, när det gäller telekompaketet så var det viktigt att rösta för en urvattnad kompromiss men när det gäller stockholmsprogrammet så lade man ner sin röst eftersom man enligt uppgift inte fick igenom alla sina reservationer (jag har ingen aning om vilka dessa var). Lite inkonsekvent kan jag tycka.

Jonatan Gonte Kindh sa...

Mjae, man lade ner sin röst därför att resolutionen inte innehöll tillräckligt för att ställa sig bakom den, men den innehöll lite mer kritik än att man ville rösta bort den...
Inte särskilt inkonsekvent, det är en markering av att man var missnöjda, men att man trots allt fått med en del saker som man inte ville rösta emot.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, med det resonemanget blir det som sagt än mer märkligt att man aktivt röstade för Telekompaketet.

David sa...

Errrr
PP är för Malmöprogrammet.

Det blev nog fel från början kanske?