tisdag 19 juli 2011

Ge Öster böter SvFF!

Igår var det dags för omstart i superettan. Superettan är en del av svensk elitfotboll och för att få ha ett lag i denna division måste klubben i fråga upprätthålla en viss standard. Bland annan måste ekonomin vara stabil, det fick ÖIS bittert erfara förra året. Så långt gott och väl.

Jag är kund hos svensk fotboll. Jag har skrivit om det förut. Mitt besök på Grimsta i våras var inte jättegädjande. Men skam den som ger sig. Igår ville jag köpa två timmars trevlig underhållning i försommarvkällen så jag åkte den långa vägen från Sundbyberg till Växjö. Ett lätt val eftersom jag skulle vidare till Blekinge.

Värendsvallen, vilken fruktansvärd upplevelse.

När jag kom till arenan försökte jag fråga vart jag skulle köpa biljett. En surmulen kvinna tittade på min halsduk och pekade på en bod som såg stängd ut. Tillslut fick jag veta att jag var på helt fel plats. Pratade med en ordningsvakt som var vänlig och förstående och pekade åt rätt håll. "Vi har försökt förklara för klubben att dom måste skärpa sig", sa han ursäktande.

Väl på andra sidan arenan möttes jag av ett trettiotal Hammarbyare som var ute i lika god tid som jag. Jag frågade en funktionär om damtoaletten. "Oj, det vet jag inte jag ska fråga". Hittade till slut en toalett fast där fanns det inget lyse. Pratade en stund med en av Hammarbys funktionärer på plats och fick veta att man nog fick skjuta lite på insläppet eftersom man inte hade ordnat med fållor för visitering. Inne på läktaren hade man också hittade diverse farligheter, bland annat järnstag som innebar fara för publiken och som man krävt skulle bort innan match.

Så släpptes vi då in. In i något som jag inte kan kalla annat än en bunker eller bur. Jag fick genast obehagskänslor för vad som skulle kunna hända om något gick snett. Skulle det börja brinna eller det skulle uppstå panik ovanför mig har jag bara ett stup och ett galler framför mig. Obehaget tilltar när arrangörerna tänder grillarna intill det plank som skiljer oss från utsidan. Tittar försiktigt mot nödutgångarna ovanför mig och ser att dom är låsta med ordentliga lås!

Nåja, jag är på plats ganska tidigt så jag kan se de gulmålade trappstegen som ska leda mig till närmaste nödutgång, en gul hög grind till sittplats intill. Pratar lite med en annan av Bajens särkerhetsansvariga som just haft en diskussion med en lokal funktionär om huruvida grinden ska vara låst eller inte. HALLÅ!!!! Kan någon reagera nu. Jag står i en bunker omgiven av höga staket och ni funderar på om nödutgången ska vara låst eller öppen.

Den lokala funktionären frågar Hammarbys dito om han tänker ta på sig ansvaret om någon olovligt springer in på sittplats (sic!). Ja säger Hammarbyaren, heller för det än för paniken som uppstår om det händer något och ingen kan ta sig ut.

Grinden fick vara öppen men oavsett det så är säkerhetssituationen sådan på plats att jag faktiskt funderar på att gå dårifrån. Omgiven av Hammarbyklacken känner jag mig säker men på en arena som Värendsvallen är det obehagligt att vara. Jag är en medelålders kvinna som älskar fotboll och fotbollskultur. Om ni ska ge dom som står för positiv läktarkultur böter för vare förfluget ord, då vill jag att ni ska bötfälla Öster för ett mycket dåligt genomfört arrangemang.

(Du som undrar om toalettfaciliteterna på plats, två baja-major men ingen chans att tvätta händerna. Hallå SEF och SvFF, jag är er kund ingen vilde).

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Ah, alla fotbollsfans från Tjockhult med omnejd är vildar och huliganer. Så är det bara. :-)

Alla smutsiga detaljer sa...

Jah, så kan det tyckas men det var läskigt på riktigt och jag tror tyvärr inte att Värendsvallen är den enda arenan som struntar i säkerheten. Hygienen är en annan sak, det är bara skit med det!

Andreas sa...

De kan gott få spela i division 1 ifall de inte har lust att hålla bättre ordning på arenan.

Hoppas du har gjort en formell anmälan till SvFF om det här. Låter faktiskt helt livsfarligt att det ska se ut såhär på en elitarena.

Jah Hollis sa...

De håller på att bygga en ny, (förhoppningsvis) fin arena i Växjö. Det går sakta, men ha lite tålamod innan ni börjar ropa på polis. Varför inte sända över en beskrivning av upplevelsen (som säkert var läskig på riktigt) till ledningen för Öster till att börja med? Böter, eller nedflyttning till ettan, lär knappast bättra på förutsättningarna för bygget av den nya arenan. Ge dem hellre en chans att bättra sig i väntan på den nya arenan.
http://osterarena.se/wordpress/

Alla smutsiga detaljer sa...

Jah, att sätta upp fållor, hålla nödutgångar öppna - inte låsta - och att ta bort livsfarliga järnstag har inget med en ny arena att göra. Du förstår säkert att mitt inlägg är både ett nödrop men också polemik mot all hatpropaganda mot fotbollspubliken. Samma sak hände förra året och dom har haft möjlighet att förbättra. (Dessutom, Grimsta som jag skrivit om förut är en helt ny arena. Det hjälper inte om man inte börjar se publiken just som kunder).