söndag 22 juni 2008

Vilodagen

Det är modernt att vila. På senaste tiden har jag allt oftare hört talas om att man borde helga vilodagen. Skälen för varför är olika. Jag har hört att det handlar om färre sjukskrivningar, bättre familjeliv, färre skilsmässor och behovet för själen att hinna ikapp kroppen.

Jag tror förespråkarna har rätt. Vi behöver en vilodag. Inte minst behöver vi en shoppingfri dag. En dag som kräver lite planering för att vi inte kan åka iväg och storhandla eller springa ner och småhandla. Söndagssteken blir utan pressgurka om ättikan inte kom med hem på lördagen.

Men herregud, hur skulle det gå? BNP skulle falla som en sten och vi skulle bli fattiga som kyrkråttor. Samtidigt tänker jag på alla stressade, ensamstående småbarnsmammor som rusar ut och in i sina burar i veckorna. När ska de hinna med att storhandla då?

Svaret på den blir så klart sex timmars arbetsdag, då skull vi hinna med att handla vad vi behöver och göra vad vi ska i veckorna. Hm, bra idé - då kanske vi kan orka med att shoppa på söndagar och kan avskaffa vilodagen.

Inga kommentarer: