måndag 2 juni 2008

En äkta svensk

Vi svenskar lider av en "grandios självblid". Det visar resultatet av en undersökning där svenskar fått ranka olika länder samtidigt som man ska ange hur man tror andra länders innevånare rankar ens eget land. Det handlar om kultur, förvaltning, export och andra saker. Vi svenskar placerar oss själva som nummer ett och är säkra på att andra gör det också. Enligt andra länders innevånare hamnar vi snarare på en nionde plats.

Överaskad?

Nej inte särskilt va´?

Vi är ju ganska bra på att tro att vi ska vinna melodifestivalen, ta oss till OS, kamma hem storvinsten, ordna freden i mellanöstern, exportera vår fina demokrati och gud vet vad. Vi är också övertygade om att de mänskliga rättigheterna respekteras i vårt avlånga land. Samtidigt står vi inte ut med att någon glänser, njuter av sin egen storhet eller hävdar sin person.

Igår förlorade Sverige fotbollslandskampen mot Ukraina och handbollslandskampen mot Island (ska överklagas!! - det var egentligen domarens fel). Senare på kvällen fick vi se Cirkus Zlatan - en äkta stjärna i närbild.

Jag älskar Zlatan! Han är en underbar fotbollsspelare och en ödmjuk superstjärna som känns så jävla svensk som man kan bli. En kille som vet att om det inte vore för barnbidragen och tryggheten med grannarna i Rosengård så vore han inte den han är. En kille som hittat hem igen och lever sitt storartade liv men ger tillbaka. Jag älskar att Zlatan äter den svenska nationalrätten kebabpizza och lyssnar på balkan-pop. Killar som Zlatan ska rädda oss från dårar med grandios självbild. Så alla ni som tror att Sverige är blont och blåögt och kommer att vinna melodifestivalen nästa år också; släpp hörnflaggan och kom in i matchen.

1 kommentar:

Mikael K sa...

Intressant undersökning men inte så förvånande - eller grandiost - resultat. Bilden av mig själv stämmer inte speciellt ofta överens mrd andras bild av mig. När det gäller Zlatan är det nog tvärtom. Hans självbild och andras bild av honom synkas, men så är ju Zlatan den han är.