måndag 23 juni 2008

Utbud och efterfrågan

När jag cyklade till jobbet idag hörde jag en krönika om döda burmeser. Ja, jag vet att det låter väldigt brutalt men det var också precis vad det var. Brutalt och död och elände. Inte ett sätt att börja semestern om det är så att du just gjort det.

Eller kanske ändå. Burmeserna i reportaget hade dött inklämda i en liten lastbil med trasigt luftintag under en av många smugglingsturer mellan Burma och Thailand. De män, kvinnor och barn som dog kvävningsdöden var på väg till några av de många lågbetalda arbeten som servar turister i Thailand.

Tror du att det är unikt för Asien? Knappast va´! Dom finns överallt, dom papperslösa, rättslösa, hemlösa, landlösa. Dom sköter vår service, städar våra krogar, fixar hemma för en tia. Seriöst, det går inte att säga: "dom vill ju jobba så det är bättre att dom är här och får lön som kan skickas hem" eller "dom får skylla sig själva som lever illegalt, dom kan ju åka hem". Det är på grund av dina och mina krav på billig arbetskraft som handeln fortsätter. Handeln med människor.