torsdag 31 mars 2011

Stackars HM

Hör på ekonomiekot att HMs kvartalsrapport blir sämre än förväntat. Hm tänker jag och ser stängda butiker och uppsagd personal framför mig. Stackars, stackars. Lyssnar vidare och hör att rapporten visar på en vinst på 3, 5 miljarder till skillnad från förra rapporten där vinsten var 5 miljarder. MILJARDER. Rapporterna omfattar tre månader vardera.


Det är klart, 1, 5 miljarder är väldigt mycket pengar men det handlar om minskad vinst - inte förlust.


Så var det dags för förklaringarna till varför vinsten minskat. "Bomullspriset har ökat dramatiskt, nära 400 %" säger den ekonomiska analytikern ödesmättat. Vad bra tänker jag, då kanske det innebär lite mindre slit och släng och i samma ögonblick som jag börjar fundera på lönerna så säger experten "och så har ju lönerna i producentledet ökat".


Men det var väl bra tänker jag. Nu kan ju reportern säga något om att 3, 5 miljarder på tre månader, det är ju inte kattskit. Dessutom i en period när både bomullsproducenter och dom som sliter i klädproduktionen kanske får lite vettigt betalt. Grattis HM!


Men nej, istället säger reportern med darr på rösten. "Det har talats om höjda priser på HM, hur stor är risken för det nu när vi ska investera i vårgarderoben". Det vet experten inget om. I nästa andetag får vi dock veta att HM planerar att öppna 250 nya butiker den närmaste tiden. "Expansionen fortsätter"


Slit och släng, betala så låga löner och råvarupriser som möjligt. Tär på naturen så ska ni se att vinsten går upp igen. Det är så enkelt att vara kvartalskapitalist, det är så enkelt.

1 kommentar:

Mikael K sa...

Ekots rapport låter som ett gräv jämfört med SVT:s halv åtta-summering som glömde bort att H&M går med vinst.

Efterätterna i all ära, smaken av laxen vibrerar fortfarande.