Läser i tidningen om den så kallade värnskatten och dess hemska inverkan på människors vilja att tjäna lite mer. Alltså, jag fattar inte det där. Det finns väl väldigt få människor som inte har hälften kvar av vad man tjänar? Eller har jag missat något? Det är ju inte på hela inkomsten man betalar dom där extra slantarna.
Jag vet inte om det stämmer men jag såg att det är 200 000 personer i Sverige som tjänar mer än 50 000 i månaden. Om det är korrekt antar jag att en stor del av dom ligger just över 50 000 kronors-strecket. Om man tjänar över 50 000 betalar man både statlig skatt och värnskatt. En person som tjänar 51 000 kronor och bor i en medelskattekommun i Stockholm har ca 33 000 kronor på lönekontot varje månad.
Hälften av 51 000 kronor är 25 500 kronor. Det är alltså långt kvar till 50 % i skatt. Jag förstår mycket väl att det blir marginaleffekter på dom senast intjänade pengarna men vad har det för betydelse. Det är väl ändå helheten som räknas. Inte ens om man lade tillbaka hela jobbskatteavdraget skulle personen med 51 000 kronor behöva betala 50 %. Dessutom har han eller hon säkert andra avdrag.
Som en slutkläm så gnälls det i dagens artikel om att en person för att sänka sin skatt måste lämna kyrkan. Det där fattar jag inte heller. Avgiften till kyrkan är väl helt frivillig och en helt annan femma!
4 kommentarer:
Det kanske har att göra med total beskattning, alltså även moms och sådant? Då hamnar den en bra bit över 50%.
Ja, absolut, dessutom glömmer alla arbetsgivaravgifterna (Som ju är en indirekt löneskatt som direkt påverkar löneutrymmet).
Se http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?fileticket=3E89VSIyRFI%3d&tabid=37
Visst, det finns massor av avgifter och skatter men när man diskuterar marginaleffekter så är det vare sig arbetsgivaravgifter eller moms som är frågan.
Jag fick intrycket av att "hälften" kvar handlade om att du skulle få behålla hälften av din senaste löneökning. Då blir marginalskatten väldigt viktig.
Skicka en kommentar