tisdag 30 augusti 2011

Lånar regeringen till satsningar?

Idag har regeringen presskonferens för att presentera kommande satsningar. Den ska gå av stapeln i samband med ett "studiebesök" vid bygget av citybanan i Stockholm. Bedömare tror att man kommer att presentera infrastruktursatsningar för att möta "krisen". Det har efterlysts länge från vänster och på senare tid även från ekonomer och diverse institut.

Om det nu blir satsningar kan man säga att sent ska syndarna vakna. Behoven av nysatsningar och upprustningar är stora och arbetslösheten biter sig fast. Men frågan är var Borg ska ta pengarna. Reformutrymmet är ju i princip intecknat och vanligtvis är det ju skattesänkningar som gäller när något ska göras. Är det verkligen dags för lånefinansiering nu?

Om så är fallet vill jag passa på att tipsa regeringen om ytterligare en idé. Att man skulle omformulera ROT-avdraget till att också omfatta hyresrätter är väl otroligt så att föreslå det tänker jag inte göra. Nej, hallå regeringen. Satsa en rejäl slant på att ge dom allmännyttiga bostadföretagen chansen att klimatrenovera sina bestånd och ge ordentliga subventioner till att bygga nya bostäder. Då kan folk dessutom lite enklare flytta dit jobb och utbildningar finns. Det är ett tips i all välmening.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Högerpartiet kallar sig ju det nya arbetarpartiet, så varför inte knycka idéerna från det hållet med.

Jah Hollis sa...

Visst är det järnvägen de ska satsa på.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1535850/Regeringen-Miljarder-till-jarnvagen.html

Alla smutsiga detaljer sa...

mmmm, förra året presenterade dom en satsning på 497 miljarder i infrastruktursatningar, i år 5 miljarder...