söndag 28 november 2010

Jobba gratis eller jobba ideellt?

Läste i tidningen om västvärldens nya barnarbete. Företag som använder barn som tjänar en extraslant, till sin idrottsklubb eller privat, och sedan drar hem storkovan själva. Ja, det är väl inget nytt egentligen, jultidningar och aftonbladet på söndagar har ju alltid varit sådana jobb. Men det har tydligen ökat dramatiskt. Det är modernt. Företag slipper anställa folk och ha förpliktelser Försökringar, sjuklöner och pensioner - det är ett minne blott.

Varför betala skälig lön när men kan få folk att jobba gratis? Dessutom slipper man folk som organiserar sig för bättre arbetsvillkor och som ställer krav. Det påminner om att som jag jobba för en ideell organisation Jag är anställd för mina sakkunskaper men det finns så klart människor som tycker att man ska jobba lite till på sin egen tid för den goda sakens skull. Att ha en större lojalitet med sin arbetsgivare än med sina arbetskamrater helt enkelt.

Nej, att jobba ideellt på sitt eget jobb är att svika det fackliga löftet och bidrar till att pressa ner lönerna. Att inte synliggöra jobbet som faktiskt utförs gör ingen glad. Jag jobbar ideellt i min lokalorganisation men jag skulle aldrig jobba gratis på mitt arbete. Det är en väldig skillnad.

3 kommentarer:

Mikael K sa...

Ja, den skillnaden är viktig. I mediebranschen kan jag ibland undra om gränsdragningarna inte är tydliga i takt med att jobben blir färre och de som söker jobb blir fler.
Filmsvängen är många gånger ett Vilda Västern.
Glittrar det hemma?

Alla smutsiga detaljer sa...

Det glittrar sådär, har inte riktigt kommit upp i nivå iår...

Jah Hollis sa...

Mja, vad gäller mediebranschen finns det nog rätt många yngre som gärna jobbar över och extra (utan riktig ersättning för det) om det kan leda till att de får mer jobb. Sedan verkar ju kvällstidningarna lyckas bra med att locka unga förmågor att ställa upp på vad jag skulle kalla "förnedrande uppdrag" (som man som journalist har rätt att neka att göra) för att etablera sig på en arbetsplats.
Överhuvudtaget tror jag många arbetsgivare i mediebranschen utnyttjar situationen med få fasta jobb och många som gärna vill ha dom.