tisdag 18 december 2012

Rätta mig om jag har fel

Hörde på radion i morse att svenskarnas privata skulder uppgår till 175 % av disponibel inkomst. Om jag fattar det rätt så beror det på en väldig massa luft i systemet. Alltså, vi äger grejer som är värda mindre än vad vi betalat för dem. Eller, betalat och betalat - vi har lånat mer pengar än vad vi kan betala och vad de är värda.

Eller?

Hörde på radion att 200 % var något slags kritisk massa. Då är bubblan nära att spricka. Bubblan av pengar som inte finns som lånats till typ bostäder (som vi behöver) som är värda mindre än det vi påstod från början? 

Eller?

Hörde sedan att riksbanken beslutat sänka styrräntan så vi kan låna mer, så vi kan få igång hjulen som dom brukar säga. Alltså, mer privata lån för att se till att folk kommer i jobb. (Jobb som ska skattesubventioneras genom bidrag till dom som har råd att köpa)?

Som jag förstått det har Sverige låg statsskuld. Samtidigt är hushållen väldigt högt belånade. Nu ska hushållen låna mer samtidigt som regeringen upprätthåller sparmål och budgettak. Vi köper tjänster av varandra. Byggindustrin står snart stilla. Vägar och järnvägar behöver kollektiva investeringar. Individer köper rut-tjänster och lånar pengar.....

Pang - där sprack det!

Inga kommentarer: