tisdag 12 juni 2012

Moralpanikens väktare

Är på kurs. Kursen handlar om bevisvärdering i sexualbrott. Det är väldigt spännande och förmiddagen har handlat mycket om statistik. Det kan konstateras att väldigt mycket kan bevisas med just statistik. Det kan också konstateras att folk som jobbar i domstol är moralens väktare och därmed har en väldigt konservativ syn på sexualitet.

Under lunchen pratade vi om domar när det gäller unga där både offer och gärningsmän är nära varandra i ålder. En av advokaterna berättade att hen brukar föreläsa för barnmorskor och då inskärpa att barnmorskorna medverkar till brott om dom föreskriver p-piller till tjejer under 15.

Jag blir tokig!

Varför finns det ett sånt sjukt behov av att kontrollera tjejers sexualitet? Ingen har någonsin kommit på tanken att vi skulle införa ålderskrav på att dela ut kondomer. Advokaten i fråga var inte beredd att gå till domstol med ett ärende om p-pillerförskrivning. Och när vi väl kom att prata om det kröp det fram att hen tyckte att barnmorskorna borde kalla till sig pojkvännen och berätta att det är brottsligt att ha sex. Som om tjejen inte var sig själv nock.

Herregud vilken inställning.

En fjortonårig flicka som vill ha sex med sin sextonåriga pojkvännen visar mognad när hon vill skydda sig. En barnmorska är nog bättre rustad att bedöma lämpligheten i vad som bör göras. Det handlar om makt, det handlar om kontroll. Jag litar nog hellre på barnmorskans omdöme än en kvasikonservativ advokat. Länge leve ansvarstagande flickor.

(PS, men kondom är också bra).

1 kommentar:

Carolina H sa...

Bra skrivet!