måndag 18 juni 2012

Igår var det val

Igår var det val, både lite här och där. Frankrike, Grekland och Egypten om man tänker på våra närområden. När jag tänker på dessa val blir jag både ledsen och rädd. Det gäller inte minst Grekland och Frankrike. I bägge dessa länder gick extremhögern fram på bred front och det är förskräckligt. Nazister i parlamentet är något oerhört. Något ofattbart. I Grekland fick dom sju procent.

Samtidigt var valet i både Frankrike och Grekland fyllt av hopp och i viss mån framgång för oss som tror på att en annan värld är möjlig. I Frankrike är ändå det socialistiska partiet lite mer radikalt än sitt systerparti i Sverige (socialdemokraterna) och det ger hopp. I Grekland satte så många som 27 procent sitt hopp till ett parti som stod för raka motsatsen till det som konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok står för, det vill säga mer av samma.

Det är sorgligt att Syriza inte fick chansen. På radio i morse hördes röster av just denna sorg och oro. Människor som är oroliga att få lönen sänkt ytterligare. Människor som inte vet om dom får gå från hus och hem. Det finns också risk för att social oro sprider sig i ett land där 30 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

På twitter kom kommentarer från bittra sossar. "Trottar och maoister kan inte rädda Grekland". Tröttsamt och ett tydligt ställningstagande att man gått all in i den nyliberala fällan. Om man inte vågar tro på att det går att göra på ett annat sätt, varför kallar man sig då vänster?

Läs denna artikel i Aftonbladet, och fortsätt sedan kämpa. 

Inga kommentarer: