torsdag 2 december 2010

Vem är Julian Assange?

I svallvågorna efter Wikileaks avslöjanden följer rykten om mannen bakom alla dessa hemliga dokument. Jag tänker då inte i första hand på den sparkade statstjänstemannen som sägs ha smugglat ut dokumenten nedladdade på en Lady Gaga-skiva (är det möjligt?). Nej, jag tänker så klart på den mystiske mannen Julian Assange.

Han är en jagad man. Kanske är han skyldig till det avskyvärda brottet våldtäkt. Först var han häktad, sedan skulle han egentligen bara höras upplysningsvis. Nu är han efterlyst av interpol och en av världens mest eftersökta personer. På någon ungdomsradiokanal kallas han den nye "Bourne identity".

Jag läser i tidningen idag att Assange uppfostrades i en antiaukoritär stil. Hans mamma ville inte att han skulle gå i skolan för då skulle han riskera att få en osund respekt för auktoriteter. Istället skulle han uppfostras till fritt tänkande. Han kallas för en modern anarkist och han vill bara göra människor fria genom upplysning.

Vem är Julian Assange? Jag har ingen aning men det sägs att han nu är jagad och hotas till livet. Det förvånar inte. Någon sa idag att man liksom bara vill säga hans namn. Han har potential att få en Batman-gloria med Zoro-glans om han får leva. Han har potential att bli en mystisk hjälte med många efterföljare om hans förföljare hinner i kapp honom.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Han är tydligen uppväxt i någon flummig New age-omgivning och verkar ha ett privatliv som är betydligt rörigare än mitt.
Han är ju talesman för sajten Wikileaks:

wikileaks.org/

Vilket ju inte är detsamma som att det är han personligen som publicerar alla hemliga dokument.
Han är väl förmodligen en människa han med, med fel och brister, och inte någon superhjälte som står över all kritik.

Jah Hollis sa...

Båda männen bakom Zorros och Batmans förklädnader är för övrigt svinrika överklassare som säkerligen när en stark tro på det kapitalistiska samhället. :-)

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, jag har också läst det där och det är klart att det bidrar till mystiken. Att han vuxit upp på det sätt han har. Jag tror att han kommer att bli hjälte, oavsett vad. En Che för vår tid. Och ja, alla tre och säkert fler passar in. Det är frihetsgrejen och kampen för den lilla människan som är viktig.