Vaknade lite sent idag. Det innebar tyvärr att jag missade första delen av ett av mina favoritradioprogram nämligen Konflikt. Dagens ämne var ett riktigt viktigt ämne och allt för sällan debatterat. Frågan för dagen var narkotikapolitik. Tyvärr hörde jag inte hela programmet men det ska jag strax göra för det går att lyssna på här.
Hur som helst handlade programmet om konflikten mellan sjukvård och straff. Konflikten mellan harm reduction och hårdare tag. Det är en slak lina man balanserar på när man för denna debatt för risken att man glider in på en liberal linje är uppenbar. Att göra det tycker jag är att ge upp.
Hur som helst, Berne som är ordförande i brukarföreningen uttryckte det tydligt. Tullar och poliser ska syssla med smuggling och langare. Resten är sjukvårdsfrågor. Väldigt klokt sagt tycker jag. Jag funderar på hur sjutton vi ska kunna ta om hand missbrukare om vi ständigt ser dom som kriminella? Jag funderar också på hur mycket pengar vi är beredda att satsa på straff innan vi inser att vård måste vara mer humant och mer ekonomiskt lönsamt.
Förra året fick mina goda vänner Alice Åström och Lena Olsson brukarföreningens hederspris, bland annat för den här rapporten. Nu hör jag på radion att man i Malmö faktiskt öppnat härbärgen som inte stänger ute människor med ett aktivt missbruk. Kanske, kanske är vi på väg att faktiskt få en debatt om dom här frågorna som inte bara handlar om fingerpekande. Det vore väl en välgärning för alla dom som sitter i träsket.
1 kommentar:
Den så kallade narkotikabekämpningen innehåller en hel del mystiska inslag och tycks locka folk som anser sig vara moraliskt högre stående än folk som har lättare att falla för farliga lockelser. Många verkar tycka att ändamålet helgar medlen och stämplar snabbt den som har någon avvikande åsikt som "drogliberal". Under de omständigheterna drar sig nog många för att göra sin röst hörd i frågan.
Skicka en kommentar