tisdag 9 februari 2010

Rasism i Sverige?

I höstas var jag på ett seminarium där en före detta anställd från Södertälje sjukhus berättade om den strukturella rasismen inom sjukvården och vad den leder till. Alltså att personer med utländsk bakgrund riskerar att få sämre vård, inte på grund av språksvårigheter utan på grund av just fördomar och rasism.

Igår läste jag den fruktansvärda nyheten att en nioårig flicka dött av blodförgiftning då hon nekats vård. Flickan var nyanländ i Sverige och var rädd för tandläkaren som skulle hjälpa henne. Tandläkaren tyckte att det blev så besvärligt eftersom hon kunde så dålig svenska att han sköt upp det (uppenbarligen) livsviktiga ingreppet.

Vi lever i Sverige, året är 2010. En liten flicka dör av blodförgiftning för att en läkare tycker att hon ska lära sig svenska innan ingreppet. Jag undrar om läkaren hört talas om tolk? Jag undrar varför man inte sövde flickan och gjorde ingreppet om hon nu var så rädd? Vad vet tandläkaren i fråga om vad flickan hade varit med om som gjorde henne så rädd?

Tandläkaren som inte behandlade jobbar kvar. Flickan är död. Sköterskan som larmade om rasism på Södertälje sjukhus är sparkad....

Inga kommentarer: