måndag 25 januari 2010

Mona vs Freddan

Så var det dags för en batalj mellan statsministerkandidaterna. Bänkad i fåtöljen, laddad till tänderna. Tycker det var en ganska hygglig debatt. Men, några små saker måste jag ändå tycka till om.

För det första, Freddan påstod i diskussionen om skatt på pensioner att det skulle kosta 23 miljarder att se till att vi alla har samma skatt. Det tror han inte dom rödgröna kan finansiera. Sedan sa han att dom blå "inte är främmande för att sänka skatten både en och två gånger för pensionärerna". Jag förstår inte riktigt. Då vill ju han göra samma sak fast lite mer. Dom rödgröna vill vad jag förstår höja skatten för en del och sänka för andra så det borde ju bli "billigare" än dom blås försvar.

För det andra, Freddans medieträning. Jag tror att Fredriks medietränare givit honom i order att le lite mer och att vara lite gladare. Han har varit så förtvivlat bister på sista tiden. Vet inte om han tror att det är statsmannamässigt men jag tycker mest det verkar aggressivt och trist. Nåja, igår klarade han uppdraget i fyra minuter, sedan var han tillbaka i sin gamla tjatroll. Jag läste i en tidning i morse att Freddan "var i opposition mot oppositionen", en bra beskrivning tycker jag.

Slutligen Mona, hennes medietränare hade lyckats bättre. Mona har en ovana av att dra ner på tempot och låta olidligt överlägsen och gnällig. Det lät hon bli igår. Tycker kanske att hon kunde svarat på frågan om huruvida alla tjänar på dom rödgrönas sjukvårdsreform eller inte men annars klarade sig Mona bäst.

Ska det bli någon fight måste nog Freddan ta ett djupt andetag och kanske jobba lite med mindfullness eller något, annars tror jag Mona sopar banan med honom lätt. Och det hoppas jag.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag tycker det är skrämmande att man ska behöva medieträning. Varför kan inte folk få visa sig som dom är i stället för att vara på ett sätt som dom tror ska vinna röster? Det hade varit klart ärligare.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, det kan man tycka men frågan är vems "fel" det är. Är det kraven från journalisterna, allmänheten eller något helt annat som skapat trenden? Dessutom är det ju så att medieträning faktiskt inte behöver vara något annat än att gå igenom med pressekreteraren om hur man ska svara och vad man kan förvänta sig för frågor. På ett sätt kan det ju också vara bra, det ger även människor som är ovana eller lite blyga en chans att göra bra ifrån sig.