Inköpslista 3 rätter 4 personer, kostnad ca 125 kronor:
- 400 g köttfärs
- fryst laxfile
- 1 fiskblock typ sej
- 0,5 kg morötter
- 2 kg potatis
- 2 palsternackor
- 1 kålrot
- 1 rotselleri
- 2 gula lökar
- 3 ägg
- ströbröd
- currypulver
- 2 dl creme fraiche
- Blanda 1 dl ströbröd, 2 dl mjölk, riven lök, salt och peppar - sätt ugnen på ca 200 grader.
- Skala potatis, morötter och resten av rotsakerna
- Skär potatis, morötter och resten av rotsakerna i mindre bitar, spara dock potatis till en måltid (se punkt 10 och 14).
- Blanda ner köttfärsen och ett ägg i ströbrödsblandningen.
- Forma köttfärsen till en köttfärslimpa, lägg på ett ugnsäkert fat och fördela potatis och andra rotfrukter runt om. Lägg på några smörklickar och häll gärna på lite kinesisk soja. Skjuts in i ugen.
- Dela fisken, hälften i "grytbitar" och den andra hälften sparas till Wallenbergare.
- Fräs curry och lite lök i en stor kastrull, lägg i potatisbitar och rotfrukter efter behag.
- Koka rotfrukterna i lite vatten och creme fraiche, spara en matsked av cremen.
- Om du har en matberedare lägger du i fisken som inte ska bli fiskgryta i matberedaren, gör fiskfärs av den, blanda i ströbröd, ett ägg och creme fraichen som du sparat (eller/och en matsked grädde om du har). Krydda efter behag med salt, vitpeppar och gärna chili. Vänd biffarna i ströbröd om du vill ha en lite knaprigare yta. Har du ingen matberedare går det bra att skära i små, små bitar.
- Koka potatisen som du sparat.
- Stek biffarn på låg värme.
- Lägg fiskgrytbitarna i curry-rotftukterna, koka några minuter.
- När potatisen är färdig, gör potatismos eller pressa potatisen.
- Nu är allt färdigt och du kan välja på att servera fiskgryta, köttfärslimpa eller havets Wallenbergare, har du gröna ärtor att servera till så blir det finfint, vill du så kan du servera lite kokt ris till fiskgrytan - lyx till låg kostnad!
Väl bekomme!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar