Det är något lurt i systemet. Igår släppte regeringen en ny liten "budgetbomb" nämligen att man tänker ge kommunerna 10 miljarder till i statsbidrag. Men, rätta mig om jag har fel, drog man inte in just 10 miljarder för två veckor sedan? Alltså, jobbskatteavdraget innebär ju att kommunerna får in mindre pengar eftersom man börjar beskatta "högre upp" i inkomsten. Det betyder ju att dom 10 miljarder man inte drar in i skatt också är pengar som inte rullar in. Detta gäller även om staten kompenserar jobbskatteavdraget eftersom det till syvende og sist är pengar som inte kommer in till det offentliga.
Det är en gigantisk förflyttning av pengar från offentlig till privat konsumtion eller till personligt sparande så klart. Istället för att vi gemensamt köper tjänster som kommer alla till del så köper var och en lite smågodis. Samtidigt så måste det väl vara så att om man först låter bli att ta in 10 miljarder och sedan ger ut 10 miljarder så kostar det hela 20 miljarder? Dessa pengar måste staten låna för att betala. Observera också att vi nu talar om fjärde jobbskatteavdraget så det är mycket pengar som gått förlorade.
Alltså, jag har varit med och skrivit statsbudgetar och skuggbudgetar och jag är den första att erkänna att kreativ bokföring förekommer. Men detta är lite övermaga. Hur länge ska folk gå på bluffen. Blir det när kommuner återigen står på konkursens brant som på 90-talet? Eller, när folk upptäcker att vi faktiskt har ett budgetunderskott på 200 miljarder i staten för att vi lånat till skattesänkningar. Det hela känns ungefär lika logiskt som dom som tror att det blir fler bostäder för att vi omvandlar allmännyttan till bostadsrätter. Vänta lite nu!?!
11 kommentarer:
Staten kompenserar ju kommunerna för den minskade intänkten. En person som skriver så mycket om politik borde ju rimligej ha koll på detta.
Ja, men det är ju det jag säger. Man påstår sig göra en satsning när sanningen är att man tar med ena handen och ger med andra. Dessutom blir det ju dubbelt så dyrt!
Nej. Staten kompenserar kommunerna för skattesänkningen. Regeringen tillför dessutom ytterligare 10 mdkr.
Det är två förslag som står självständiga av varandra. Om nu fjärde steget blir 10 mdkr, vilket ju inte är klart, innebär det minus 10 mdkr för staten, plus-minus noll för kommunerna.
Regeringen tillför i ett annat förslag, det som presenterades i går, 10 mdkr till kommunerna. Det blir minus 10 mdkr för staten, plus 10 mdkr för kommunerna.
Att reformerna i så fall kostar totalt 20 mdkr för staten, och ger kommunerna 10 mdkr i intäkter, känns inte som något riktigt scoop.
Är det månne den odrägligt dryge Mats Odell som är inne och kommenterar under namnet Anonym?
Han gillar ju att bolla med miljarder hit och dit för att framstå som givmild och omtänksam.
I slutänden är det ändå bara de som redan har det bra som tjänar på denna regeringens politik.
Jag hörde ett inslag i radioprogammet Plånboken om folk som hankar sig fram på socialbidrag i Alliansens Sverige.
Tragiskt är vad det är.
"...programmet", ska det förstås vara.
Wow, vilka argument...
Vadå argument, käre Mats?
Jag bara redovisar några upplevelser ur verkligheten. Du kanske lever i en annan dimension än till exempel de utförsäkrade och långtidssjuka. De kanske ska bara "gilla läget"?
Väldigt vad hala tangenterna var i dag: bara ska, heter det förstås.
Käre Anonym, det är väl ändå riktigt att det till syvende og sist är samma pengar - det vill säga våra skattepengar som skyfflas hit och dit? Och, käre Anonym, det är väl ändå viktigt att folk förstår att en reform som sägs vara värd 10 miljarder kostar 20 miljarder att genomföra? Det tycker jag i alla fall och vet du - detta är ju min blogg :-)
Jah, så är det. Dagens politik skapar snabbt ett två tredjedels samhälle som i slutändan inte kommer att gynna någon. Det är ju självklart att om man lånar 100 miljarder för att ge till dom rika så blir det tokigt.
Antingen brister jag i pedagogiken eller så är jag lite för korkad för att förstå vad du menar. Det omvända kan förstås också gälla, men det tänker jag inte anklaga någon för.
Till Jah Hollis: med argument menas att man anför sakliga poänger byggda på någon form av rimlig grund. Det var avsaknaden av detta jag kommenterade med "Wow, vilka argument..."
Till Alla smutsiga detaljer: Först och främst har regeringen inte utlovat någon ytterligare sänkning av inkomstskatterna med 10 mdkr. Den utgiften existerar alltså inte. Den kan komma, men det är inte säkert.
Och även om den kommer, så är en inkomstskattesänkning och ett generellt bidrag till kommuner och landsting inte en och samma reform, så jag förstår inte varför man ska koppla ihop dem på det sätt du gör. Varför räknar du då inte in exempelvis satsningen på utbildning och arbete och ett starkare rättsväsende? Då kostar ju reformen cirka 30 miljarder kronor! Ve och fasa, eller?
Fast det är klart, att räkna samman utgifterna när allt är klart är nog bara positivt. Då kommer det nämligen bli tydligt att regeringen verkligen satsar för att dels motverka lågkonjunkturen, men också uppfylla de löften man gick till val på och fick förtroendet att genomföra.
Men då är det förstås hederligt om man listar reformerna var för sig, och inte sitter och påstår att regeringen trixar med siffrorna. För det gör man inte.
Skicka en kommentar