måndag 10 augusti 2009

Don´t worry, be happy!

Dagens blogginlägg borde vara givet. Första dagen på jobbet efter semestern. Nästan 3000 mail i mailboxen. Gårdagens fotbollsmatch - en härlig seger. Ett år kvar till valet. Stockholms kulturfestival. Spindlarna som hänger i klasar utanför mitt fönster. Ja - det saknas inte uppslag. Så slår jag upp DN-debatt och får raptus. Anders Bolling får för andra gången inom ett år en helsida (förra gången var det kultursidan) för att tala om att allt är bra. Finanskrisen är inte så farlig säger han, landet kommer att vara rikare efter än innan.

Alltså, om du pratar makronivå och företag så kanske man inte förlorar så mycket över en cykel men individperspektivet och internationalismen är helt bortglömda. I en överslätande mening säger Bolling att visst, det är väl tufft att bli arbetslös och för den delen är det ju trist att dom fattiga i utvecklingsländer kanske blir ännu fattigare men det är ingen fara. Det är nog inte så farligt.

Men, du Anders. Åk ut till Rinkeby och snacka med folk som är arbetslösa och där skolan skärs ner och där bostäderna håller på att falla sönder. Du Anders, kom förbi socialkontoret i Sumpan där köerna växer sig längre och längre. Ta en sväng till Gävle där 80 lärare just sagts upp och där speciallärare ändå är en bristvara. Jag måste säga att jag blir chockad över torftigheten i argumentationen. Lite statistik kan man ju alltid stapla för att att bevisa en tes.

Det är självklart så att den glada medel/överklassen som kammar hem vinsterna i form av sänkta skatter samtidigt som socialförsäkringssystemen utarmas och töms inte behöver oroa sig särskilt mycket ännu. Men du, när två tredjedelssamhället är här på riktigt kanske det inte är så trevligt längre. När vi ska betala det pris som vi också fick betala under 90-tals krisen när det gäller utslagning och elände, då får du vara med också. Visst Anders, det kanske finns för många pessimistkonsulter men du vet - det finns inga gratisluncher, räkningen hamnar alltid i någons hand!

(Länkfunktionen verkar vara ur spel så du får leta upp artiklarna själv, sorry).

1 kommentar:

Cliff Hanger sa...

Väl rutet! Och ett hårdare, mer segregerat samhälle blir också sämre för de välbesuttna, på ett eller annat sätt.