onsdag 26 augusti 2009

Att backa sig ur en uppförsbacke

Igår beslöt regeringen att bidra med en miljard till influensabekämpning. Detta trots att man sagt absolut nej länge, det får kommunerna/landstingen klara själva.

För en vecka sedan konstaterade moderaterna, dvs dom som bestämmer, att i den kommande budgeten ska kommunerna/landstingen få mer pengar. Det behövs för arbetslöshetsbekämpning. Detta trots att man sagt absolut nej länge, dom har ju redan fått pengar.

Man har också aviserat fler utbildningsplatser, trots att man för mindre än två år sedan kraftigt minskade just dessa platser.

På fråga efter fråga backar man, meter efter meter. Budgeten är underfinansierad på grund av alla skattesänkningar men ändå framstår man som ansvarstagande eftersom man från början sagt nej. Skattesänkningarna är samtidigt en chimär för samtidigt som borgarna sänker på statlig nivå tvingas kommunerna höja. Skillnaden är att i kommunerna råder platt skatt varför de med mindre inkomster drabbas dubbelt.

Föresten, till att rädda SAAB genom ett lån på tre miljarder finns inga pengar. Jag undrar när man slänger i backen i denna fråga. Kom ihåg var du läste det först.

Uppdatering, sedan detta skrevs i morse har regeringen presenterat en satsning på utbildningsplatser bland annat komvux. Därmed har man backat från förra årets beslut om att ta bort samma platser. Man har också presenterat en satsning på arbetsmarknadsåtgärder. Där med har man backat från det man då kallade att "gömma den öppna arbetslösheten". Så kan det gå.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Det mest fascinerande är, att man ska bidra med exakt en miljard. Ett jämt och fint belopp som låter stort och imponerande. Varför inte bidra med vad det egentligen kostar?

Mikael K sa...

Det där med nej som blir ja tyder på skickliga retoriker. Eller cyniska.
En miljard hör väl också dit.

Vad gäller friidrottsliga förluster och kulturella segrar (från helgen), så är det bara att gratulera. Kul att det föll väl ut.