För en gångs skull är jag och DN:s Peter Wolodarski överens om åtminstone en sak. Moderaternas mål idé om att vi absolut ska ha 20 000 poliser är galet. Ett mål om 19 000 eller 28 000 likaså. I dagens DN (finns inte på nätet ännu) kommer Peter ut och håller med om vänsterns kritik mot tramset. Det är ju roligt. Målet måste väl vara att ha så många poliser som behövs och att poliserna ska göra polisarbete, inte annat.
Samtidigt jämför Wolodarski målet om 20 000 poliser med en-procents målet när det gäller bistånd. Han kallar det planekonomi och hävdar att biståndsmålet hindrar ett verkligt arbete för att minska fattigdomen. Det är helt oförståligt. En-procents målet handlar om att vi i den rika värden ska avstå en del av vår rikedom till förmån för fattiga länder. Det handlar om symboler och ett sätt att komma vidare. Det handlar om praktisk solidaritet och att betala tillbaka lite. Det är självklart inget tak men ett mål.
Nej, att blanda äpplen och päron må vara bra i mos och saft men när det kommer till politik och politiska mål blir det tokigt. Fast, det är lite roligt att moderaterna utsett Alice Åström (v) till skuggjustitieminister - kanske för att skrämmas. Ett av argumenten är att hon motsätter sig målet om 20 000 poliser. Det är inte ofta vänstern har DN på sin sida.
4 kommentarer:
Problemet är nog att "det finns aldrig en polis när man behöver en."
Och att polisen dabbar sig rätt friskt emellanåt. Polisen har inte riktigt lyckats få folks förtroende på något vis.
Det är sant att polisen inte lyckas få folkets förtroende men att det inte finns en polis när det behövs är inte sant. Polisens metoder är kassa, det finns ingen forskning, statistik eller vidareutbildning (i någon omfattning). Det är problemet!
Tyvärr är det ofta en realitet, kanske mest på landsbygden, att det inte finns poliser när de behövs. De har centraliserats till större orter och behöver lång tid på sig att ta sig det ställe där de behövs. Det är faktiskt sant.
Och den "ordningspolis" som kanske kunde jobba i ett förebyggande syfte, den ser man inte heller så mycket av i dag.
Hm, jag är väl medveten om att man får vänta längre på polisen på landsbygden. Detta gäller framför allt trakter med mer gles befolkning som stora delar av norrlands inland. Dock är det nog så att de flesta poliserna finns där de flesta brotten begås. Min morbror som vet att jag jobbar med polisfrågor sa till mig för inte så länge sedan att "här har vi inte sett en polis på flera år". Min fråga till honom blev då; "när begicks det ett (synligt) brott här senast" och det gav honom en tankeställare.
Sjävklart ska polisen komma när det behövs och vara synlig för att avskräcka brottslingar och få människor att känna sig trygga men som sagt, framför allt ska polisen vara där dom behövs. Att fastställa ett antal poliser är hur som helst inte lösningen på denna fråga. Jag vidhåller, det ska finnas så många poliser som behövs!
Skicka en kommentar