Jodå, det brukar vara så. Bäst i klassen när det gäller att springa före. När det gäller att förhålla oss till storebror i form av EU eller USA eller vilken stormakt det nu kan vara. Vi gjorde det vid den så kallade baltulämningen under andra världskriget Vi gjorde det när vi skickade två egyptiska män i tortyrgalna militärers famn och vi har gjort det otaliga andra gånger.
Sverige vägrade länge den uiguriska fd Guantanamo-fången Abdel Hakim asyl. Det var först när domstolen fick sätta ner foten som det löste sig. Tro mig, det handlade i de föregående leden inte om något annat än politik. Det handlade om handel och det handlade om kinesiska påtryckningar för att hindra rätten att ha sin gång. Tänk, denna gång slutade det dock lyckligt.
Nu går vi före igen. Igår beslutade regeringen att lämna ut en misstänkt krigsförbrytare till Rwanda. Det kan ju vid första titten verka självklart att man ska lämna ut en sådan men när man betänker att ALLA andra europeiska länder sagt nej så kanske man ska tänka en gång till. Amnesty fördömer och saken får nu förhoppningsvis prövas i europadomstolen.
Vad kritikerna anser är inte att mannen inte ska hamna inför domstol. Men man vill se prövning i en rättvis domstol och det är tydligen bara Beatrice Ask som hittat en sådan i Rwanda. När hon dessutom i radio säger att hon tycker det är självklart att mannen ska få en lagprövning får man ju börja fundera över beslutets grund. Lagprövning betyder på juridiska att man prövar LAGEN och om den är korrekt, det har ingenting med rättslig prövning av ett brottmål att göra.
Nej, kära regeringen. Jag gillar att Sverige är framstående och tar initiativ men det här. Är det verkligen vad regeringen vill lämna efter sig, en utlämningsskandal till? Ännu ett steg bakåt för de mänskliga rättigheterna med Sverige i täten.
2 kommentarer:
Ja, det är upprörande.
Beror det här initiativet på att den svenska regeringen - i egenskap av EU-ordförande - vill visa sig "duktig" och vara först på olika områden (spelar ingen roll vilka) och därmed märkas?
Är domstolen i Haag utesluten i det här fallet?
Ja du, det kanske är lite av varje. Det som föreslås från människorättsorganisationer är att frågan ska prövas inför svensk domstol. När det gäller folkrättsbrott så är jurisdiktionen universell, det vill säga svensk domstol har rätt att pröva brott som begåtts av utlänning i annat land.
Skicka en kommentar