fredag 8 maj 2009

Skalenlig helg

Köp ett nät med musslor, tvätta och skrubba dem väl. Trasiga musslor och musslor som inte stänger sig när du knackar på dom kastar du. Sedan fräser du lök (gärna scharlottenlök) och vitlök i lite smör. Häll på kryddgrönt efter behag. Timjan och persilja tycker jag är bra. Grovhacka lite själkselleri om du vill och lägg i. Vitpeppar och en buljongtärning eller möjligtvis salt, lite cayenpeppar och så en halv flaska vin åker därefter i byttan.

Nu är det dags att slänga i musslorna, låt det hela koka i cirka 5 minuter. Jag tycker det är bra att skaka om byttan någon gång så att värmen sprider sig. När alla musslor är öppnade är det klart. Häll på lite grädde och skaka om igen. Servera det hela med ett gott bröd eller om du vill vara lite Brysselsk med pommes frites. Jag dricker en god riesling till med en smaskig ale sitter inte heller fel.

Vill du lyxa till det så serverar du nykokt sparris med en liten klick citronsmör till förrätt. Sen är du hemma!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mumsigt!

Jah Hollis sa...

Inte dumt alls om man hoppar över persiljan. Det är en av de få saker i smakväg som jag har svårt för. Vet inte varför, men ett för påfallande inslag av persilja kan sabba smakupplevelsen för mig.

Eva Nygren sa...

Det låter himla gått. Jag känner Bohuslän i det receptet!

Alla smutsiga detaljer sa...

Anonym, eller hur! Jah, persiljan är ju så klart helt frivillig men jag slänger gärna i lite bladpersilja för egen del. Eva - möjligt, jag har bara provat min egen och den i Bryssel.

Eva Nygren sa...

Jäklar, vad illa stavat av svenskläraren! Gött ska det vara, inte gått. Trött fredag ...