hörde ett reportage på radion i morse, det handlade om hur vården gör människor sjuka. Ja, jag vet det låter knasigt men det är sant. Vi får piller mot grejer och undersöker saker i sådan omfattning att vi blir mer sjuka på kuppen. Mindre åkommor som vi inte skulle behöva känna till upptäcks i undersökningar som kanske inte var nödvändiga från början men framför allt medicinerar vi för saker som vi inte är säkra på att vi behöver medicinera för. Slentrian och många sköna slantar i läkemedelsbolagens fickor.
I reportaget på radion beskrevs en kamp mellan allmänläkare och "organspecialister". En hjärtläkare ser till vad som är bäst för hjärtat men kanske inte bäst för hela människan. I en screening upptäcks småsaker som man aldrig skulle behövt veta och som man skulle kunna levt utmärkt med utan vare sig oro eller medicin.
I Stockholm innebär vårdvalet att man gynnar piller och pulver-utvecklingen. Ett snabbt besök hos doktorn och ett recept i handen på patienten ger sju gånger så stor vinst för vårdgivaren som ett hälsosamtal med en distriktssköterska. Lustigt det där att så kallade livsstilssjukdomar ska botas med piller. Ska vi öka livskvaliten för människor är det kanske livsstilsvård - inte diagnoser som borde vara melodin?
1 kommentar:
Huvudet på spiken kan man säga
Skicka en kommentar