onsdag 7 oktober 2009

Polis, polis potatismos

Vet inte om du lyssnade på nyheterna igår? Jag tänker på reportaget om den unge mannen som dödades i samband med ett polisingripande i Göteborg. Om du inte gjorde det vill jag rekommendera dig att göra det, du hittar reportaget här. Så blossar då debatten om polisens internutredningar upp igen. Det händer gång på gång och svaret blir det samma varje gång. Åklagaren tittar på ärendet en gång till och när mediestormen lagt sig tonar ärendet bort i dimman.

Som sagt det här är inte första gången frågan diskuterats. Vi har haft Osmo Vallo- ärendet och vi har haft en uppsjö av ärenden sedan baseboll-ligans dagar. Sverige har kritiserats av både Europarådet och Europadomstolen. Minst en gång per år kör kvällstidningarna artikelserier om "Poliserna som begår brott, privat eller i tjänsten" och år efter år konstateras i undersökningar att förtroendet för polisen sjunker.

Jag fattar inte varför man inte åtminstone kan ordna så att polisens internutredningar skiljs åt från den ordinarie polisverksamheten. Jag hörde på radion både igår och idag att man vill lägga internutredningarna som en central enhet under rikspolisstyrelsen. Men varför då??? Vad skulle det göra för skillnad. Det finns ett färdigutrett förslag som är bra och som bara ligger i en byrålåda hos Beatrice Ask och väntar. Sätt det i sjön. Vad väntar ni på, vad är ni rädda för???

4 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Kanske poliskramarna i Moderaterna inte vill riskera att stöta sig med polisen?

Alla smutsiga detaljer sa...

Jo, det kan man tro men jag skulle inte bli förvånad om dom flesta poliserna faktiskt vill ha en fristående myndighet också. Dom flesta sköter ju sig....

Jah Hollis sa...

Men det kan inte hålla på på det här viset om folk ska få något riktigt förtroende för polisen. Man ska väl inte riskera att dö när man blir föremål för polisens åtgärder.

Alla smutsiga detaljer sa...

Verikligen!