Fler och fler av regeringens godispåsar visar sig inte bara vara lånade till utan dessutom tomma. Idag beskriver Björklund hur regeringen ska höja studiemedlen men i verkligheten är det tvärtom. Jag fick en kommentar från en vän som jobbar med dessa frågor, jag lägger ut den i sin helhet här:
Regeringen skriver på DN-debatt att studiemedlen ska höjas med 430 kronor i månaden (fyra veckor) från 1 januari varav 390 kronor är höjning av lånedelen och 40 kronor bidragsdelen. Prisbasbeloppet kommer att sänkas med 400 kronor 2010 vilket motsvarar en sänkning av studiemedlet med 72 kr per fyraveckorsperiod och av det utgör bidragsdelen 24 kronor. Det innebär att regeringens reella höjning blir ungefär 350 kronor för en fyraveckorsperiod. Bidragsdelen ökar då i realiteten endast med 16 kr (40-24) per fyraveckorsperiod eller med 4 kronor i veckan.
Samtidigt innebär höjningen av lånedelen att skulden räknas upp med 2.50 kronor i veckan (nuvarande ränta 2,5 %).
Dessutom innebär det att regeringen fattar ett beslut om att sänka andelen bidrag - vilket är första gången det händer sedan det moderna studiemedlet infördes 1965. Förhållanden mellan lån och bidrag enligt regeringens förslag blir 67 % lån och 33 % bidrag jämfört med 65,5 och 34,5 % som det är nu.
Sedan är finansieringen väldigt konstig också. De höjer expeditions- och påminnelseavgiften för dem som betalar tillbaka på lånen eller är försenade med betalningen. Det innebär i princip att det är de studerande själva som betalar de ökade kostnaderna (förutom att de också lånar mer).
Min tolkning till förslaget är att det är ett sätt att undvika kritik för det sänkta prisbasbeloppet, som annars skulle ha inneburit att studiemedlen sänktes.
Hälsningar
/Anders
3 kommentarer:
Det är visst bara meningen att de som har rika föräldrar ska kunna plugga på högre nivå.
Utbildning är kunskap och kunskap är makt. Men borgarna vill väl inte att arbetarklassen ska få makt.
Fast i ärlighetens namn var den röda regeringen också dåliga på att höja studiemedlen. Undrar varför?
Klart mycket bättre i alla fall, vi jobbade ganska hårt med den frågan i alla budgetförhandlingar och vi fick faktiskt upp dem en hel del. Dessutom fick vi upp bidragen till studerande med barn, en viktig fråga om alla nu ska ha chans att plugga.
Skicka en kommentar