torsdag 4 oktober 2012

The internetz

Tänk dig en dag utan internet. Ja, semester tänker du kanske. Men på riktigt är det en oroande tanke att blodomloppet i världens information och handel och allt vad som nu snurrar där i nätet är så sjukt sårbart. Igår var det dags för en ny attack på svenska myndigheter från det famösa nätverket Anonymus och nog lyckades de stänga alternativt skada flera hemsidor.

Attacken sägs bero på en razzia mot ett företag som var värd för diverse fildelningsnätverk. Det finns dom som tror att det handlar om Assange. Det kan konstateras att det oavsett vilket handlar om politik. Att vi är sårbara handlar om politik. Och påtryckningarna handlar om politik.

Idag skriver piratpartiets ordförande på AB Debatt om Anonymus som Piratpartiets knäppa släktingar. Ja, kanske det. Medborgargarde eller inte, det är en farlig verksamhet de håller på med. Hon viftar bort frågan ganska lättvindigt tycker jag. Det får mig att tänka på radiointervjun med Peter Norman där han fick frågan om vilket ansvar ett statligt bolag har när det gäller MR om de säljer kommunikationssystem till diktaturer. Nja, sa han - vi ska ju sälja bolaget i fråga, det har vi redan bestämt.

Lika viktigt som nätet är för att upprätthålla och utvidga demokratin, lika lätt kan det användas i motsatt riktning. Jag tror vare sig regeringens hållning eller Anonymous verksamhet är ofarlig. På fredag sägs det vara dags igen.

Inga kommentarer: