fredag 26 oktober 2012

Kom och köp - ett högre betyg

Jag har skrivit om det förut, det sjuka systemet att lärare ska ge läxhjälp mot ersättning och med RUT-avdrag till sina egna elever när de inte klarar av att undervisa dem i skolan. Skatteverket har nu satt ner foten och konstaterar att det inte finns något som hindrar denna utveckling om regeringens nya RUT-förslag går igenom.

En elev(s föräldrar) ska alltså kunna köpa läxhjälp av de lärare som har till uppgift att undervisa samma barn/ungdom. De ska kunna mot extra ersättning komma hem till till eleven och plugga upp ett betyg eller läsa in en kurs. Sedan ska samma lärare sätta betyg på ungdomarna.

Vilken skola blir först med att bara anställa lärare med F-skattesedel och sedan i sin marknadsföring erbjuda dessa extratjänster? Vad gör detta förslag med de elever som inte har föräldrar som har råd? Är den kostnadsfria, jämlika skolan helt utrangerad nu? Jag menar, att skolan redan är segregerad vet vi men har det verkligen inte gått för långt nu?

Jag fortsätter vidhålla att vi måste ha en skola som ger eleverna de kunskaper de ska ha i skolan, på jämlika villkor - lika för alla. Om en elev av någon anledning kommer efter, det händer mycket i en tonårings liv, så måste det finnas resurser att hjälpa detta barn/denne ungdom. Det kan inte få lov att vara en fråga för föräldrarnas plånbok.

Att till råga på allt subventionera detta via RUT-avdrag är så galet att man inte tror att det är möjligt. De med lite ska alltså åter igen se till att de som har mycket får mer.

Nej, det är inte okej det här. Det är verkligen inte okej.

1 kommentar:

Unknown sa...

141Ja nu kan också lärarna börja sälja läxhjälp till sina egna elever. Det kommer naturligtvis att leda till att de privata skolorna bara kommer att erbjuda en basundervisning gratis, medan huvuddelen av undervisning kommer att klassificeras som avdragsgill läxläsning, och vi har plötsligt fått en privat avgiftsbelagd skola, där den som har råd får en bättre utbildning.

Det har redan startats läxhjälpsföretag av en mellanstadielärare på Östregårdskolan i Växjö. En lärare som driver privat läxhjälpsföretag kommer sedan naturligtvis också att favorisera de elever som betalar för sig.