lördag 27 oktober 2012

Är du rasist lille vän?

I veckan har ytterligare opinionsundersökningar visat att SD får fler och fler sympatisörer. Det pratas mycket om det och det funderas om media är "medskyldiga" till svängningen genom sitt duttande och gullande med partiet. Eller, egentligen borde jag säga den valhänta, panikslagna och otrolig dåligt pålästa diskussionen om huruvida man får säga ditt eller datt som media ägnar sig åt, från Agenda till Medierna. Så klart relevanta och viktiga diskussioner men bara ett litet skrap på ytan.

Igår snackade vi om det på krogen. Vi pratade om mycket. Fattigdom, socialpolitik (bristen på), klyftor, arbetslöshet och andra glömda frågor. Klassresor och skola och rätten till att inte bli vid sin läst. Vi pratade också om SD. Någon sa: "jag tror de som säger att de tänker rösta på SD egentligen är rädda, rädda för arbetslöshet och klyftor". Tja, så kan det säkert vara. Det är klart att det gynnar populister när ett samhälle faller samman. Det är inte bra för någon men det är bara en del av förklaringen.

SD må vara ett populistiskt parti, men det är också ett rasistiskt parti. Genom att inte syna det och att inte aktivit ta ställning mot rasism är det plötsligt okej. Folk kan kläcka ur sig i princip vad som helst utan att få mothugg. Jag som själv är uppvuxen i Blekinge vet att de som är grunden i SDs väljarbas är just rasister. Det handlar om människor som faktiskt tycker att det är skillnad på folk och folk och att de vill bevara det så. Det är människor som inte tycker man ska beblanda sig med andra kulturer eller vad det nu kan vara.

Många av de människor som nu lyfter SD mot nya höjder är de som kallar mig landsförädare för att jag är antirasist. Det är de som för bara några år sedan tog sig rätten att skriva hot- och hatbrev. Det är de som kallar mina barn vid namn när de går förbi dem på tunnelbanan. De är rasister. De är inte främlingsfientliga. De är inte rädda. De tror att de är lite bättre. De är förvisso ofta okunniga och ignoranta men de är faktiskt rasister.

Detta är viktigt och det hänger ihop med hur SD faktiskt beskrivs i media och mellan raderna. Hur debatten tas och hur vi talar med varandra om detta. Om vi accepterar något slags rädsla som "ursäkt" för att rösta på SD förminskar vi dem lika mycket som uttrycket "invandringskritiska" gör. Man får stå för vad man säger, man får stå för vad man gör. Det är min skyldighet och din.

Jag tycker det ska vara skamligt att säga att man är rasist. Det får inte bli politiskt korrekt. En rasist borde väl helt enkelt skämmas. Du som tänker att du ska rösta på SD på grund av rättspolitik eller försvarspolitik eller för att du är orolig för arbetslösheten och vad det nu kan vara. Kom ihåg att de du väljer att göra det tillsammans med är rasister och att grunden för SDs politik handlar om just detta.