fredag 6 mars 2009

Hets mot folkgrupp? Kanske det!

Minnesgoda läsare kommer ihåg att jag för några veckor sedan skickade en begäran om omprövning av beslutet att inte inleda förundersökning mot poliserna som uttalat sig "olämpligt" i Rosengård.

Nu har beslutet kommit. Kristian Augustsson som prövade frågan första gången motiverade sig på sex rader. Den nya utredaren har använt sig av hela fyra sidor. Punkterna gås igenom del för del och beslutet förklaras i sina delar väl. I vissa delar får Augustsson rätt men riktigt nöjd blir jag när jag läser slutsatsen;

"Sammanfattningsvis finns det fortfarande anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, detta i fråga om misstanken om hets om folkgrupp. Förunderökningen ska därför återupptas i den delen".

Jag är nöjd, nästan så nöjd att jag ska fira lite. Det hoppas jag att ni två andra som också överklagat gjort, men framför allt alla som känt sig kränkta. Tack till Peter Hertting som tog ärendet på det allvar det förtjänar.

3 kommentarer:

Bengavoice sa...

Jättebra att det blir bakläxa på beslutet att lägga ner förundersökningen. Och all heder åt dig för att du begärde omprövning. Klart du ska fira!
Vi måste ställa extra höga krav på ordningsmakten. Rasistiska attityder ska inte ens få förekomma runt fikabord eller i omklädningsrum hos polisen. Jag har så sent som idag från ett oväntat håll stött på tendenser åt samma håll, vilket jag - inte helt populärt - reagerade på.

Mikael K sa...

Trevligt att höra om kurage. Bra jobbat båda.
Alla, mat imorron?

Alla smutsiga detaljer sa...

BV, tack för beröm och du har helt rätt. Vi måste kunna ställa mycket högre krav på våldsmonopolet. Dettsutom gynnar det inte polisen att släpa runt en massa rötägg. Det verkar dessutom som om du gått med i folkrörelsen "vi som lovar att inte hålla tyst när någon säger något rasistiskt" (nu också som facebook-grupp ;-))
Slow, tack. Kanske det.