tisdag 10 mars 2009

Härmed fördömer jag religionen

Många har skrivit om det och många har förfasats över fallet med den 9:åriga flickan i Brasilien som efter år av övergrepp av sin styvpappa blivit gravid. Detta har lett till banlysning av flickans mamma och en läkare som utfört en abort. Detta eftersom abort är förbjudet enligt katolska kyrkan. Övergreppen leder dock inte till banlysning av styvpappan!

Vad är detta? Ett litet barn blir utsatt för övergrepp och resultatet är så klart förödande. "Skydda det oskyldiga fostret" säger kyrkan, "till vilket pris som helst". Då får man ju fundera på hur kyrkan ser på det utsatta flickebarnets skuld, för det blir ju konsekvensen av resonemanget. För mig är det helt oförståligt men katolska kyrkan i Sverige är enig med sina vänner i Brasilien. Människor av kvinnligt kön verkar i katolska kyrkans värd vara reducerade till behållare för foster.

Katolicismen är inte den enda religion som förtrycker kvinnor och flickor. Snarare är det väl så att när vi talar om religion och kvinnoförtryck så leds våra tankar ganska snart till en annan stor världsreligion nämligen islam. Fast, nu när jag tänker på det kan jag inte komma på en enda religion som verkar för jämställdhet utan tvärt emot så kan jag bara komma på motsatsen. Har du något förslag på motsatsen? Trodde inte det heller.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Buddhismen torde väl vara så nära man kan komma i så fall, kanske?

Anonym sa...

häpnar över katolska människosynen och kvinnosynen framförallt. I detta fall så förespråkar gubbpastorerna barnmisshandel. Vet inte varför men plötslig kom jag att tänka på "män som hatar kvinnor"....

Anonym sa...

Undrar hur man såg på jämställdhet inom de gamla gudinnereligionerna?