söndag 25 maj 2008

Dödligt arbete

Efter att ha tillbringat lördagskvällen i glada vänners lag med helt klart för mycket vin och en vådlig cykeltur hem i mörkret kräver dagen lite seriositet. Gick igenom veckan som gått lite grann och fann att en fråga faktiskt nästan dränkts i schlager vilket är helt oacceptabelt.

Visste du att 70 människor dör i arbetsplatsolyckor varje år. Det är en siffra som förskräcker. Att våra arbetsplatser är så farliga och att säkerhetstänket inte kommit längre är ingen rolig kunskap. Dessutom rustar regeringen ner. Det är ingen nyhet. Arbetsmiljöverket får minskade resurser - tillsynen skärs ner - och antalet utbildade skyddsombud blir färre och färre.

När tempot blir högre i arbetslivet samtidigt som kraven ökar och kontrollen minskar riskerar fler att få sätta livet till. Skyddsombudens och fackens reella möjligheter att vara med och skapa trygga arbetsplatser är snart ett minne blott.

På arbetsmiljömässan som pågick i Jönköping förra veckan blev den borgliga representanten hårt åtgången när hon försökte läxa upp de 120 skyddsombud som samlats genom att säga att de visst har en massa makt. "Ni kan faktiskt till och med stoppa arbetet om det är fara å färde - vet ni det?"

Seriöst, det är klart att dom vet, det är ju liksom deras uppgift att veta.

Jag är rädd att regeringen ser skyddsombuden som såna där otäcka fackliga aktivister som bara är ute efter att störa produktionen och bråka. Jag säger, läs på lite grann. Antalet olyckor med dödlig utgång ökar som sagt men också antalet olyckor som leder till allvarliga skador och i värsta fall invalidiserng. Om inte siffrorna fullständigt ska rusa iväg är det hög tid att göra något nu.

För övrigt utsågs på mässan också årets skyddsombud. Det blev Maja Mählinen från Kommunal som fattat beslutet att stoppa arbetet på bussarna Härryda när arbetsmiljön blev ohållbar. Grattis säger jag.

Inga kommentarer: