lördag 9 februari 2013

Kvinnovård och försäsong

I morse vaknade jag i lugn och ro och var utvilad. Skönt. Kaffe och morgontidning i lugn och ro som en helgmorgon ska vara. Skönt att hinna läsa en och annan artikel från början till slut. Hoppade dock över recepttipsen, typ 100 sätt att tillaga olika djurs hjärtan inför alla hjärtans dag. Tyckte det var lite over the top faktiskt.

Nåja, vad jag dock hakade upp mig på var två olika artiklar om vård. Den ena var en debattartikel om att på det nya supermoderna sjukhuset som byggs runt hörnet kommer det inte finnas plats för vård av bröstcancerpatienter. Alltså, på det stora prestigebygget, universitetssjukuset, kommer det inte finnas plats för en av de största patientgrupperna inom cancerfältet - kvinnor med bröstcancer. Det är oerhört tragiskt. 

Läser vidare i tidningen och hamnar i en annan artikel om vård av kvinnor, nämligen förlossningsvård. Jag vet inte hur många år förlossningsvården i Stockholm varit underdimensionerad men det är länge. Dock verkar det ha blivit etter värre men det är klart, gruppen födande kvinnor är ju ingen grupp som direkt har möjlighet att ställa krav. Det enda en vill är att få ut den där ungen. Föjden av de bristande resurserna är dock förödande. Antalet allvarliga förlossningsskador som kan leda till livslånga besvär har ökat men också möjligheten till bra eftervård. I Sverige ska kvinnor kunna förvänta sig säkra förlossningar, allt annat är skandal. Att barnmorskorna inte velat höja sin röst då de inte velat oroa blivande mammor är också något att fundera över.

Nåja, har hunnit med annat än att läsa tidningen. Jag har också varit på årets första försäsongsmatch. Det var en skitmatch så klart men vad kan en förvänta sig. Min enkla analys lyder så här. Första halvlek, hoppfullt och riktigt kul att se en inspirerad Billy Schuler. I övrigt några skott mot/på mål men nja - inte särskilt skarpt. Andra halvlek, knattefotboll. Ingen verkar vilja ha bollen samtidigt som alla håller sig inom några meters radie. Ingen rörlighet, ingen spelidé. Plus för Timisela dock, ett ljus i mörkret.

Nåja, en försäsongsmatch gör ingen sommar. Nu är vi igång.

1 kommentar:

Anonym sa...

JAg har läst att förlossningar i bilar sker utan komplikationer. Om våra politiker läst samma artikel kommer snart landstingen att ersätta några platser på förlossningsavdelningarna med bilar som kan köra runt med mammorna tills de fött...