onsdag 25 januari 2017

Suffragetter, Fröken Friman och Queen B - vi behöver er nu

Det går fort utför nu när det gäller kvinnors mänskliga rättigheter. Väldigt fort. Att Trump skulle införa den så kallade Gag rule var det väl ingen som betvivlade och det är en katastrof i sig för många kvinnor runt om i världen men det är värre än så.

Nåja, vi börjar ändå där. Den så kallade Gag rule innebär att ingen organisation som uppbär stöd från amerikanskt bistånd får bistå i eller erbjuda abortvård. Men inte nog med det. De får heller inte prata om preventivmedel utan ska promota avhållsamhet som metod för att slippa sjukdomar och/eller oönskade graviditeter. Det är sjukt på så många sätt. Dels är det en katastrof för alla kvinnor som utsätts för sexuellt våld (från unga år) men det är också en syn på sexuella rättigheter som leder tanken många år tillbaka i historien.

Nåja tänker du kanske. Andra organisationer kan väl fylla upp behoven under dessa mörka år. Nja, de signaler som sänds ut till patriarkatet runt om i världen är öronbedövande. Det är ingen tvekan om att budskapet kommer sprida sig, inte minst via konservativa kyrkor och religiösa män i världen. 50 000 kvinnor dör varje år i sviterna efter illegala och osäkra aborter - siffran kommer inte sjunka. Dessutom kommer HIV-spridningen öka dels på grund av utebliven sexualupplysning men framför allt på grund av brist på preventivmedel. Många kommer helt enkelt dö på grund av presidentens spretiga penndrag på ett papper.

Så i morse när jag åkte med tunnelbanan till jobbet hörde jag en nyhet som fick mig att tappa andan. Ryssland är på väg att avskaffa förbudet mot våld i hemmet. Det innebär i praktiken att män får rätt att misshandla kvinnor och kvinnorna har ingen möjlighet att söka hjälp av det allmänna. Jag vet inte men känslan är att det var nyhet nummer fyra eller fem på Ekot av en anledning. Det går fort utför nu när det gäller kvinnors mänskliga rättigheter som sagt - annars hade varje nyhet av detta slaget varit förstanyhet.

WHO och andra internationella organ har konstaterat att våld mot kvinnor och flickor är ett av de största folkhälsoproblemen på jorden. Vi vet att det sexuella våldet är stort och att både oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar kommer skörda liv bland kvinnor och flickor i ökande utsträckning igen. Nu behöver alla goda krafter samlas för att förhindra raset utför. Nu finns inga ursäkter för att inte vara feminist på riktigt. Om du inte sett kvinnohatet och patriarkatets framfart tidigare. Öppna ögonen nu!

Inga kommentarer: