fredag 2 december 2016

Je suis Ej inställt



De flesta har väl vid det här laget läst och förskräckts av att Akademibokahandeln i centrala Stockholm ställt in sitt författarsamtal med Gellert Tamas i morgon. Anledningen verkar vara någon slags diffus känsla av att någon skulle kunna tycka illa vara om ämnet och författaren. Boken heter Det svenska hatet och handlar om SD och Kent Ekeroth. Ständigt denna Ekeroth och det hat och det våld han verkar dra med sig.

Att det gått så långt att detta kan hända är skrämmande. Det fria ordet och den fria konsten är hotade av oss själva och vår rädsla och av det faktum att vi inte förstått vad det inneburit när vi inte orkat stå upp i andra situationer. Ta Lars Vilks som exempel - är du Lars Vilks och är du beredd att försvara honom? Jag är Charlie Hebdo fast tidningen står för massor av värderingar och en rå satir som jag inte omfamnar. Samma med Lars Vilks för att det är nödvändigt. Jag lärde mig så mycket om mig själv och mina ställningstaganden när jag läste Niklas Orrenius bok Skotten i Köpenhamn - om du inte läst den så gör det snarast.

Gellert Tamas bok är ett viktigt dokument om vår nutid, den tredje delen av samtidshistoria (Lasermannen och De apatiska heter del ett och två). Läs dem också och var med och stå upp mot hatet och hoten.

I morgon är samtalet på Akademibokhandeln inställt men som väl är betyder inte det att alla kastat in handuken. Imorgon kan du få änuu mer valuta för att du står upp för det fria ordet. 


Gellert Tamas, Lisa Bjurwald, Niklas Orrenius

Ej inställt: Gellert Tamas, Bjurwald, Orrenius om yttrandefrihet


lördag 3 december 2016 15:30 - 16:30 
Foajé 3 • Fri Entré


På lördag den 3 december klockan 15.30 samtalar Gellert Tamas om sin nya bok ”Det svenska hatet” med Björn Linnell på Natur & Kultur. Efter samtalet diskuterar Gellert Tamas tillsammans med Lisa Bjurwald och Niklas Orrenius den nya hatkulturen och hoten mot det fria ordet. 

Bakgrunden är det författarsamtal som Gellert Tamas skulle deltagit i på Akademibokhandeln i Stockholm nu på lördag. Samtalet ställdes in på grund av säkerhetsskäl, trots att inget hot förelåg. Att den här typen av samtal kan hållas är en förutsättning för en fungerande demokrati. Nu är samtalet flyttat till Kulturhuset Stadsteatern och Hörsalen/Foajé 3.

Gellert Tamas bok ”Det svenska hatet” handlar om vad som egentligen har hänt med Sverige på senare år. Samma utveckling tas upp i Niklas Orrenius aktuella och Augustprisnominerade ”Skotten i Köpenhamn” samt Lisa Bjurwalds ”Skrivbordskrigarna”. Hur kunde två hatfyllda rörelser – den militanta islamismen och de islamfientliga organisationerna – få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? Hur ska vi förstå och hantera detta verbala och tidvis fysiska våld? Parallellt ser vi hur EU-länder som Polen och Ungern aktivt inskränker yttrandefriheten med ökad statlig kontroll över medierna – en utveckling som applåderas av vissa politiker även i Sverige.

Inga kommentarer: