lördag 12 juni 2010

Överkänslighet

Igår kväll, när jag som en helt normal och småhysterisk tonårsmamma satt och väntade på dottern som så klart skulle varit hemma för länge sedan, råkade jag få se en repris av invigningen av VM. Det var musik och väldigt små korta tal som avlöste varandra. Gladast av alla var ärkebiskop Desmond Tutu. Han var inte bara glad, han var sjukt glad.

"Vi är alla afrikaner" utropade han, med hänvisning till att mänsklighetens vagga faktiskt finns just i subsahariska Afrika.

När jag lyssnar på kommentatorerna från VM så kan jag inte låta bli att ständigt höra dom där små sticken och fördomarna. "Att spelarna ska behöva vänta nästan 30 sekunder på bollen när den gått över linjen....". "Dom är så glada, människorna här nere".

Är jag överkänslig eller finns det en underton? Kommer det att förändras under veckorna. Är fotbolls-VM spiken i kistan för fördomarna när det gäller synen på Afrika som en kontinent utan förmåga att organisera? Kommer den där lilla tonen att tonas ner tills den inte hörs alls?

Man kan ju hoppas.

3 kommentarer:

Bengavoice sa...

Du är inte överkänslig. Debatten om vuvuzelorna handlar väl mycket om att vårt sätta att heja på fotboll är bättre än andras.

Alla smutsiga detaljer sa...

Så är det!

Jah Hollis sa...

Jag trodde det handlade om att man är irriterad på ett störigt ljud man har svårt att vänja sig vid. Och om det nu är så att man tycker att det inte är så kul med detta oväsen, har man då inte rätt att säga det utan att det ska antydas att man är rasist eller något ännu värre?