torsdag 18 september 2008

Att göra dåligt sämre

Har fått ont i en tand. Eller, inte ont egentligen utan det är lite irriterat. Du vet, så där när man liksom inte kan sluta pilla med tungan fast det inte gör någon skillnad. Antagligen är det någon gammal amalgam som börjar vittra sönder och lossna.

Inga problem tänker kanske du. Regeringen har ju infört en tandvårdsreform. Mmm, eller hur. I tandvårdsreformen undantogs kindtänder och karensbeloppet är hela 3000 kronor. (Reformen omfattar också personer över 65, vilket innebär att det mer generösa stödet som fanns tidigare togs bort). Det finns ingen priskontroll eller taxekrav vilket innebär att hela stödet äts upp av prisökningar(hamnar i någon annans plånbok).

Det är fantastiskt att regeringen lyckas införa ett stöd som kostar hela tre miljarder och som faktiskt inte gör det bättre för någon - utom möjligen en eller annan tandläkare som kan höja priset och stoppa tandvårdsstödet på bankkontot. Här skulle man kunna använda samma devis som i många andra fall där regeringen trampat i klaveret; riv upp, gör om, gör rätt!

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Det kostar mins 600 spänn att bara titta in och säga hej till tandläkaren.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jepp, men nu får du en "tanvårdscheck" - det vill säga en subvention vart annat år på 300 kronor - så nu kostar det nog 900 kronor...