lördag 19 januari 2013

Kvotering

Idag har jämställdhetsministern (som inte är feminsit) presenterat sitt förslag till mer jämställda bolagsstyrelser. 3 % av VDar och styrelseordföranden i börsnoterade bolag är kvinnor, det betyder att 97 % är män. 24 % av styrelseledamöterna är kvinnor men de flesta av dem är suppleanter så ja - det finns lite att göra.

Vad är då jämställdhetsministerns lösning. Jo, eftersom bolagen inte lyckas på egenhand vill hon lagstifta att valberedningarna eftersträva jämställdhet. Hm, det låter som väldigt låga krav. Faktiskt. Men, okej - det är bättre än inget.

Det går väldigt sakta just nu på jämställdhetsområdet. Det är viktigt att förstå hur allt hänger ihop. Alla de framsteg som hittills skett på på jämställdhetsområdet är resultatet av aktiva beslut som påverkat strukturer och sätt att tänka. Från kvinnors krav på att själva kontrollera sin reproduktion till förskola, äldreomsorg och deltagande på arbetsmarknaden. Nästa steg måste vara individuell föräldraförsäkring!

Hur som helst. Den som tror att vi uppnår jämställdhetsnirvana genom att ha fler kvinnor i bolagsstyrelser är så klart ute och cyklar. Men detta är en komponent av många som måste genomföras. Det måste hur som helst bli stopp för snopp-kvotering. Låt kompetens avgöra vem som är mest lämpad för jobbet.

För, det kan väl inte vara så att det inte finns en enda kvinna som skulle kunna utmana de där 76 procenten män - i kompetens?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas inte att hen måste vara feminist för att kunna prata jämställdhet?

Alla smutsiga detaljer sa...

Självklart inte men att vara feminist innebär att man ser och vill förändra strukturer. Andra ser jämställdhet som en individfråga, det tror jag är mindre bra eller rent av skadligt. Slutligen finns det dom som pratar jämställdhet som inte ser något problem alls så - det finns alla sorter.