fredag 18 november 2011

Privata skolor och meningen med dom

Hörde på radion i morse ett reportage om den hyllade finska skolan. Det finns så klart problem även i Finland men kunskapsmässigt sägs dom ligga långt före oss. Man funderar ju så klart på varför? Kanske kom några av orsakerna fram i morgonens radioinslag. 

I Finland finns det 22 privata skolor, eller som högern gillar att kalla det - friskolor. Vinst är förbjudet. Inom ramen för den statliga skolan bedrivs skolor/klasser med alternativa pedagogiker. Det finns språkskolor och vad det nu kan vara men fortfarande inom den gemensamma ramen. Uppföljningen går inte ut på att kontrollera genom centrala prov eller genom inspektioner utan istället gör man stickprov. Man går i den skola som ligger geografiskt närmast. 

När reporten talade med föräldrar och lärare som verkade nöjda med sakernas tillstånd sa man att "i Finland är vi noga med att alla ska ha samma chans och livkvärdig utbildning är grunden.

Hm, det krävs alltså inte vinst för att få en mångfald? Hm, det krävs alltså inte militärisk uppföljning för att få resultat? Hm, hur kunde det bli så här och när blev vår sak inte längre vår utan Finlands?

Inga kommentarer: