söndag 9 oktober 2011

Feminist javist

Igår hade DN ett reportage om löneskillnader mellan kvinnor och män i olika kommuner i Stockholms län. Min kommun Sundbyberg låg bäst till. Här tjänar kvinnor hela 80 procent av vad männen gör. i alla andra Stockholmkommuner ser det ännu sämre ut. I en del mycket sämre.

Hur kan det komma sig att Sumpan ligger bäst till? Jo, det handlar så klart om hårt arbete. Jag vet för jag är en av dom som varit med och satt denna fråga på kartan. Jämställdhetspott i budgeten, stipendie till den av våra egna verksamheter som drivit jämställdheten riktigt bra och självklart kampen för rätt till heltid är några saker som varit viktiga.

Nu är det andra lekkamrater som styr i vår kommun. Rätt till heltid lever kvar men på verksamhetens villkor vilket är till intet förpliktigande. Jämställdhetspott ser vi inte röken av och jämställdshetsstipendiet är avskaffat. Själv blir jag också provocerad av att man nu döpt om förskolepolitiken till familjepolitik. Det är ett tydligt tecken på att man inte förstår hur kvinnorörelsens krav genom tiderna hänger ihop med nutid. Backlash är bara förnamnet.

Dessutom, vill man ha verklig förändring behöver man ett verkligt feministiskt parti. Inget annat duger.

Inga kommentarer: