lördag 6 april 2013

Vinster i välfärden och feminismen

Läser i Aftonbladet att sossarnas bleka kompromiss om vinster i välfärden är ett slag mot kvinnor. "Det går bra att tjäna pengar på vägbyggen men inte välfärd". Eh, det är korrekt uppfattat förutom just det där med att det skulle vara ett slag mot kvinnor. Alltså, att överhuvudtaget jämföra välfärdstjänster med vägbyggen är ju så klart fel nummer ett. Men det finns väldigt många fler fel i det där.

För det första, det finns inget som hindrar att vägbyggarföretag anställer kvinnor som VD:ar, chefer och så vidare. Eller, hur tänker Lena Melin här? Kvinnor bli vid er läst, vårda, undervisa ta hand om. Sedan att de flesta koncerner som idag verkar i vård, skola och omsorg drivs av män borde väl också vara av intresse.

Det som jag tycker är mest nedslående i Melins krönika är dock att hon inte fattar att de som förlorar mest på en dåligt fungerande välfärd är kvinnor. Vi har slagits för förskola, äldreomsorg och annan välfärd bland annat för att befria kvinnor. Idag visar det sig att fler kvinnor än någonsin går ner i arbetstid för att vårda anhöriga då omsorgen inte fungerar. Det är väl självklart att vinstpengarna som bygger på fri dragningsrätt från våra skattepengar skulle kunna göra skillnad om de omsattes i bättre verksamhet istället för vinst?

Inga kommentarer: