lördag 21 februari 2009

Stepping it up

Så var det då äntligen dags. I morgon bitti väldigt tidigt ger jag mig av till Portugal och en veckas hård (?) träning. Det ska bli löpning, bergspass, gym och vad man nu kan komma på. Har varit sjuk några dagar så jag har lite att ta igen. Det är bara att hoppas att det håller. Ser verkligen fram mot att möta våren i Algarve och när jag kommer åter är det dags för eldprovet i Två sjöar runt.

Dessutom har jag nu ytterligare en anledning att träna. Den 21:a mars ska jag dansa hela natten, det kräver också kondis.

Ha det bra, det tänker jag ha!

fredag 20 februari 2009

Carneval

Idag tar fastan slut och köttfesten tar vid. På en del håll mer påtagligt än andra. Klart man borde vara i Rio de Janeiro även om man som jag inte tänker äta kött idag heller...



Klart att det också vore roligt med en kulturminister som förstod lite samba.

torsdag 19 februari 2009

ASD i fokus


Förra året vid den här tiden åkte jag och döttrarna till Paris. Nu känner jag att tiden är rätt att publicera en bild med Mig Själv i fokus. Så, uppifrån och ner - här har ni Alla Smutsiga. (Bild tagen av äldsta dottern).


onsdag 18 februari 2009

Lite bus

I natt har jag drömt härliga drömmar. Du vet sådana där som gör att man känner sig varm i kroppen när man vaknar. Nästan med lite rodnad på kinderna. Det är trevligt med sådana drömmar (även om verkligheten så klart oftast är ännu bättre).

Hur som helst känner jag mig lite busig idag. Kanske är det ännu mer vårkänslor som gör sig gällande. Här kommer inte en film om vårkänslor men väl om bus.

tisdag 17 februari 2009

Gör om gör rätt!

Detta har hänt:

poliser i en polispiket uttrycker sig djupt kränkande mot ungdomar i Rosengård som deltar i bråk i samband med att en moské stängs. Poliserna sitter inne i en polisbuss där uttalandena filmas och läggs senare fram som bevis i domstol. Intressant är att banden används MOT ungdomarna, inte tvärt om.

Självklart väcks diskussionen om poliserna betett sig brottsligt. Frågan prövas av en åklagare som med vändande post beslutar att lägga ner förundersökningen. Jag tycker att beslutet är dåligt formulerat, frågan dåligt utredd och dessutom verkar man inte alls tagit upp frågan om förberedelse till misshandel eller stämpling. Så, jag vill att dom funderar en gång till och motiverar sig LIIIITE bättre. Så här skrev jag i egenskap av jurist på mitt jobb:

Härmed begär jag omprövning av ovanstående ärende gällande brottsmisstanke avseende hels mot folkgrupp respektive tjänstefel. Jag anser att ärendet inte är prövat i den omfattning som gör att frågan kan anses utredd. När det gäller hets mot folkgrupp måste exempelvis det fakum att uttalandena spelades in för att sedan presenteras i domstol föranleda frågor huruvida spridning var avsedd.

Jag anser också att frågan om stämpling respektive frågan om förberedelse till misshandel bör utredas ordentligt. Båda dessa brott är enligt brottsbalken mycket allvarliga brott och i straffmärning skall dessutom hänsyn tas till om brotten i fråga anses ha hatbrottskarraktär.

Fortsättning följer...

måndag 16 februari 2009

Uttråkad är det nya utbränd

Läste en intressant artikel i DN i morse. Den handlade om att det är nästan lika illa att vara uttråkad på jobbet som att ha det allt för stressigt. Att få utmaningar stärker "immunförsvaret" när det gäller gnäll och irritation på jobbet.

Igår hörde jag om ny forskning som visar att uppmuntran eller erbjudande om vidareutbildning, utmanande arbetsuppgifter och liknande kan vara lika viktigt som högre lön. Jag vill gärna ha både och. Det känns hur som helst som om dessa nyheter hör ihop.

Jag önskar dig en trevlig arbetsvecka.

söndag 15 februari 2009

Konsumenträtt

Idag ska jag berätta om något jag verkligen ogillar. Eller nej, faktiskt hatar. Jag hatar att bli illa behandlad av expediter i affärer. Särskilt unga killar som beter sig nedlåtande, det gör mig verkligen förbannad. Som till exempel när jag skulle köpa en dator till dottern. Jag är inget dataess men jag är inte idiot. Således gick jag till Siba för att få lite goda råd. "Hon behöver en skoldator, alltså inte en speldator eller filmdator utan något enkelt som i första hand ska användas för ordbehandling, skulle den här funka"? Datorn jag pekade på var en enkel och ganska billig compacdator. Killen tittade på mig och funderade sedan sa han. "Ja, det tar ju minst en minut att öppna ett worddokument så det kan ju bli lite jobbigt". Hm, jag var ju tvungen att kontrollfråga om dom verkligen sålde datorer med så dålig kapacitet, det verkar ju helt galet. "Ja, men den här som kostar 3000 till är lite bättre" sa snubben då. Han måste trott att jag var idiot. Jag tog dottern med till Computer city (ja jag vet att det är samma företag som SIBA) och ställde samma fråga, raskt pekade han på samma compacdator som jag tidigare tittat på och sa, "denna kommer säkert att räcka". Självklart fick han sälja och datorn har funkat jättebra.

Igår var jag på City Gross för att handla. Eftersom jag är en kinkig konsument har jag vid tre tillfällen bett affären ta bort etiketter som påstår att varor är ekologiska fast dom inte är det. Mycket snabbt blev jag avsnoppad av en ung man som tyckte att det var en skitsak. Hoppas han hade kul när han fick packa upp min varuvagn (storhandling) som jag lämnade när jag vände på klacken och gick.

Frågan är nu hur jag ska göra med Phonehouse dom har tagit emot min datorladdare på garanti och fortfarande efter 5 veckor inte lyckats reparerar den. Det som är värst är när snorvalparna påstår att det inte är dom jag ska prata med utan ACER eller ännu värre AVONOVO som är firman dom anlitar för garantiärenden. DET ÄR VÄL FÖR SJUTTON INTE DOM JAG GJORT AFFÄRER MED! Nå, vad ska jag hitta på. Jag kan inte använda datorn som jag har alla bilder och musikprogram i utan sitter här och skriver på en gammal seg burk. Vad blir nästa drag? Ska jag hänga i butiken och skrämma kunder dagarna i ända eller ska jag helt enkelt anmäla dom till
ARN?

lördag 14 februari 2009

Verklig politisk analys

För ett par dagar sedan såg jag och yngsta dottern på nyheterna. De berättade om AFA och den misshandel de tagit på sig. Ett gäng på si så där 10 personer gav sig på en politisk motståndare och misshandlade honom till den grad att han behövde sjukhusvård. Den misshandlade tillhörde det förvisso förhatliga Nationaldemokraterna men hur det kan rättfärdiga våld, i synnerhet i flock, förstår jag bara inte.

Nå, vi fortsatte att prata om rasister och våld och motstånd. Dottern undrade vad motsatsen till Sverigedemokraterna egentligen är och gjorde raskt sin egen analys?

"Hm, motsatsen till Sverigedemokraterna lär inte vara Alla vi svarta här i hörnet-partiet, nej det måste ändå vara Här är alla välkomna-partiet".

Riktigt bra politisk analys tycker jag och värt att fundera på för många.

fredag 13 februari 2009

torsdag 12 februari 2009

Nytta och nöje?

Igår lyckades jag kombinera två viktiga saker. Som du vet är jag ju politisk och brinner för det men jag vill ju gärna också hinna träna och komma i form inför min "stora" utmaning. Så, igår tog jag en bunt av vår lokala politiska tidning och så sprang jag upp för 80 trappor. Alltså inte 80 trappsteg utan 80 trappor. På nervägen delade jag sedan tidningen i brevlådorna. Jag hann med 92 nedförtrappor (två hus med 8 våningar hade hiss) på en dryg timma. Jag kan säga att jag fick både mjölksyra och flås.

Idag har jag mest ont i centralt placerade muskelgrupper.

onsdag 11 februari 2009

Fattigdom

Barnfattigdomen är stor i Sverige. 12 % av sveriges barn är att betrakta som fattiga, i min hemkommun är det 20 %. I andra delar av landet är det mycket värre som till exempel i Rosengård där det handlar om 60 %.

En tydlig trend är att barn med utländsk bakgrund löper större risk att växa upp under knapra förhållanden. Rädda barnens senaste rapport bygger på siffror från 2006 när vi var mitt i en högkonjunktur, hur det ser ut idag vet vi alla. Segregationen breder ut sig. Klassfrågorna blir tydliga. Skillnaderna i folkhälsa, medellivslängd och mycket annat följer med. Jag säger "To hell with poverty".

tisdag 10 februari 2009

Länder på i

På allmän begäran skippar vi Bolivias folkomröstning, Cap Verdes akuta färskvattenproblem, Danmarks immigrationslagar, Estlands ekonomiska kris, kvinnoförtryck i Förenade arabemiraten, Greklands brott mot mänskliga rättigheter, Honduras kamp mot HIV och går direkt till bokstaven i.

Idag är det val i Israel. Folket verkar ha två partier att välja mellan. Det ena är ett nationalistiskt parti och det andra är ett extrem-nationalistiskt parti. Det senare har på sin agenda att arabiska Israeler som uttalat kritik mot Israels krig och massaker i Gaza ska bli av med sina meborgarskap. Detta är så klart ett brott mot mänskliga rättigheter som är helt förkastligt. För närvarande är Sverige i krig i Afghanistan, jag stödjer inte det kriget men avser att behålla mitt svenska medborgarskap. Krig är krig och jag hatar det!

Idag är det 30 år sedan den Iranska revolutionen. Inte mycket till revolution att fira. Det är verkligen ett exempel på hur något som var en vacker tanke, bli av med en diktator, kan gå fullständigt åt pipsvängen. Jag var inte så gammal när det begav sig men ska försöka läsa ikapp lite om hur det kan komma sig att en "marxistisk revolution" kunde bli till en extremreligiös förtryckarstat. Man kan kanske konstatera att det där med revolution verkar vara en vansklig väg till förändring.

Island vägrar riksbankscheferna (det finns tre) att avgå. De har spelat högt med landet och innevånarnas pengar och nu när folket tvingat fram en ny regering påstår de tres gäng att de inte behöver följa uppmaningen att lämna sina poster. Man undrar ju hur dessa tre ovise män tänker. Det där med självständig riksbank tål nog att funderas över.

Sen skulle man ju kunna fundera över Iraks återuppbyggnad, det Irländska ekonomiska undret, kaststystemet i Indien och mycket mycket annat men det får vara till en annan gång.

måndag 9 februari 2009

Länder på A

Ni har säkert alla koll på det som händer i Australien. Eldstorm är uttrycket som används. I lördags var det 49 grader i Melbourne, ute på landsbygden ännu varmare. Till detta kommer att det blåst ordentligt. Mitt i detta scenario är det några galningar som faktiskt tänder på. Man måste ju undra om dom hade en aning om hur det skulle gå eller om dom med berått mod faktiskt ville uppnå just det som händer nu. Visserligen har inte alla bränder orsakats "för hand" men ändå. Hörde på morgonen om människor som räddat sig genom att hoppa i polen när elden dragit in. Det går liksom bara inte att tänka sig vad hemskt det måste vara.

I Albanien däremot är det inte så varmt men där finns det andra problem. Stora delar av ekonomin i landet är helt laglös. Den bedrivs "vid sidan av", utan kvitton och därmed blir det så klart heller ingen skatt som ramlar in i statskassan. För att komma till rätta med detta problem har staten nu beslutat starta ett nytt lotteri. Varje legalt köp som resulterar i ett kvitto med angiven moms blir en lottsedel och sedan lottar staten momsen som man får in. Upp till 135 miljoner ska ut. (Artikel i dagens pappers- DN). Det är verkligen inovativ skattepolitik.

I Angolas huvudstad Luanda har minst 50 barn dött av rabies den senaste tiden. Enligt nyhetsbyråerna är det smittade hundar som driver runt i massor som är orsaken till det stora antalet dödsfall. Tusentals smittade djur driver runt i staden. Om man blir biten är det i princip en given dödsdom eftersom smittan måste behandlas direkt och akutsjukvård är knappast något man har tillgång till i Luanda. Angola har bland världens högsta barnadödlighetstal, 40 % av barnen dör före 5 års ålder.

I Andorra verkar allt vara frid och fröjd.

söndag 8 februari 2009

BBC

Jag har inte så stort behov av en massa tv-kanaler. Jag har väl si så där 12-15 kanaler i mitt så kallade grundutbud och oftast är det fullt tillräckligt för att det ska bli bråk om fjärrkontrollen med tonåringarna. Jag vill så klart titta på dokumentärer, nyheter och ibland en eller annan film medans yngsta hellre väljer MTV eller komediserier på 5.an.

Förr hade jag digitalbox med massor av kanaler. Det var filmkanaler och sportkanaler och det ena med det andra. Sedan jag sade upp abonnemanget har jag inte saknat det en sekund. Eller föresten, det finns en kanal som jag skulle vilja ha i min TV nämligen BBC prime. Det är public service när det är som bäst. Ibland sänder SVT eller någon av de kommersiella kanalerna ett eller annat BBC-program och det är alltid en njutning.

Igår kväll såg jag så klart melodifestivalen, af Ugglas sopade banan med motståndet. Annars var det "ingenting på TV". Då hände det, min 14:åring utmanade mig på sällskapsspel. Vi satte oss i köket och hon spelade skjortan av mig i backpacker. Det blev en riktigt trevlig kväll.

lördag 7 februari 2009

Lång dags färd mot melodifestival

Idag drar det då igång, melodifestivalspektaklet. Kan inte påstå att jag längtar till kvällen men min magkänsla säger mig att när den väl kommer sitter jag och ungarna (som är extrahemma den här helgen) ändå där. Jag lovar dock att det varken blir med chips eller dip!

Före det måste massor av saker hinnas med. Jag måste gå till min dators doktor och fråga om datorn inte blir utskriven snart så att jag slipper denna sega låda som jag just nu sitter och knappar på. Jag måste handla lite träningskläder inför mitt träningsläger och jag måste framför allt städa.

Innan dess ska jag dock ge mig ut på en löprunda. När jag tittar ut genom fönstret ser jag knappt huset brevid i dimman. Detta stoppar självklart inte mig som beslutat mig för att ta mig Två sjöar runt.

För övrigt undrar jag hur (Skåne)polisen ska ta sig ur det här och hur sjutton första eller andra generationens svenskar (i Skåne) ska våga söka hjälp/skydd hos polisen?

fredag 6 februari 2009

Bättre än så här blir det inte, ta och fira idag

Hörde en diskussion på radion igår eller i förrgår. Den handlade om att artister/skådespelare som hinner göra en eller annan hit eller fantastisk film och sedan dör ung ofta hyllas på sin dödsdag eller födelsedag eller vad det nu kan vara. Andra artister som lyckas överleva tonar bara ut och hyllas inte för sin geniala ungdomsbragd. Det är nog sant. "Tänk om han/hon fått leva"! Jo, då hade han/hon varit glömd för länge sedan.

Detta gäller dock inte dagens födelsedagsperson. Han hade nog firats även om han hade levt idag, tror jag i alla fall. Grattis Bob, på din födelsedag!





torsdag 5 februari 2009

Linje två

Här mina vänner kommer en riktig bekännelse.

Under folkomröstningskampanjen om kärnkraft 1980 var jag varm anhängare av linje två. Jag höll tal och lyssnade på Palme som var som en hel rock-show där han drog fram i stora arenor (i mitt fall i gympasalen på den lokala gymnasieskolan - den enda arenan i stan stor nog för honom).

Jag var 14 år.

Avveckla med förnuft, sicket trams!

Då var jag för ung för att rösta men inte för ung för att ha en åsikt. Jag var SSU:are och led av att vara på samma sida som folkpartisterna. Men, det var häftigt så det räckte att trycka Palmes hand. Vi vann men jädrar vad vi förlorade.

Idag förstår jag bättre. Om vi inte avvecklar fossila bränslen kommer heller inte dom förnyelsebara att utvecklas. På alla dessa år har dessutom ingen klurat ut hur man ska göra kärnkraften säker eller hur man ska ta omhand avfallet. Ingen talar om uranbrytningen som det stora problem det är. Jag kan bara hoppas att centern spricker mitt i tu liksom kristdemokraterna. Att dom spricker som ett troll man tar ut i solen eller som Three mile island 1979 eller som Ignalina en dag i april 1986...

onsdag 4 februari 2009

Tonårsmorsa

Började morgonen med ett ordentligt gräl med tonårsdotter. Funderar på varför allt ska göras så jääävla besvärligt och varenda detalj måste diskuteras! Minns sedan känslan, det var inte igår men jag biter mig fast i det jag minns av att vara 14 och MISSFÖRSTÅDD!

tisdag 3 februari 2009

Fula städer och polisens ekonomi

Igår var jag i Falun. Jag tog tåget dit på morgonen och kom fram vid halv 12. Jag blev hämtad på stationen och sedan skjutsad till centrum för lunch. Vi åt på Åhlens, helt okej vegobuffé, samma som i min hemstad faktiskt.

Hur som helst försökte jag titta mig omkring lite. Jag har aldrig varit i Falun förut, inte heller i Dalarna faktiskt. Vägen dit var vacker. Öppna landskap, vita vidder och stålande sol. Men själva stan?

Jag vet inte hur många små svenska städer jag besökt som alla ser likadana ut. Fula låga tegelbyggnader runt något slags torg. Hade väl något slags romantiserad bild av att det skulle vara mer genuint men , det var bara fult.

Nå, jag tillbringade fyra timmar i Falun varav tre inomhus så det finns säkert mer att se, inte minst i naturväg. Polishuset där jag tillbringade den mesta tiden var i alla fall riktigt fint. Inte på utsidan men på insidan. Jag minns inte arkitektens namn men trots att huset invigdes 1968 var det riktigt stiligt.

Efter en duvning i polisens ekonomi vet jag i alla fall att året 2009 inom polisen går under namnet Nödåret, det kan vara värt att minnas nästa gång högern påstår sig vurma för polisen.

söndag 1 februari 2009

Alegria, alegria

Bilen gick igenom besiktningen utan någon som helst anmärkning (skam vore det annars eftersom den inte ens gått 3000 mil), foten höll och jag har bara lite så där lagom träningsvärk efter gårdagens repremiärpass i löpardojor. Det är söndag och jag är på väg ut för dagens första pass. Snart bryter solen igenom molnen och känslan fotsätter uppåt.